Ελληνικη Εταιρεια Βιοχημειας και Μοριακης Βιολογιας

60 ΧΡΟΝΙΑ DNA

Επετειακή Ημερίδα 18/Απρ./2013
Ίδρυμα Ευγενίδου

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA και 10 χρόνων από την πρώτη πλήρη ανάγνωση της αλληλουχίας του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Δύο γεγονότα που αποτέλεσαν πραγματικούς σταθμούς για την μετέπειτα επανάσταση στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας, ενώ συνάμα επηρέασαν το σύνολο σχεδόν των επιστημών και τεχνών, καθώς και αυτή καθ’ εαυτή την επιστημονική σκέψη, αποτελούν η δημοσίευση της δομής της διπλής έλικας του DNA (1953) και η πρώτη πλήρης αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος (2003).

Τρείς επιστημονικοί φορείς των οποίων η ύπαρξη και δραστηριότητα επηρεάστηκε σημαντικά από τα ως άνω γεγονότα, η ΕΕΒΕ, η ΕΕΒΜΒ και η ΠΕΒ διοργανώνουν για πρώτη φορά μαζί, Επιστημονική Ημερίδα με συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, όπου θα αποτυπώνονται τα επιτεύγματα της Μοριακής Βιολογίας και η συνεισφορά της στην πρόοδο και βελτίωση της ζωής στον πλανήτη, καθώς και η ελληνική συμμετοχή, σε διεθνή κλίμακα, στην πορεία αυτή.

Ώρα έναρξης: 17.00μμ, είσοδος ελεύθερη

Πρόγραμμα Ημερίδας

17:00 Έναρξη - Χαιρετισμοί
17:15-17:45 Από την δομή του DNA στη δομή και λειτουργία γονιδιωμάτων
Θάνος Δημήτρης, PhD, Βιολόγος Ερευνητής, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών.
17:45-18:15 Από το DNA στους φαινοτύπους στην συμπεριφορά
Κόλλιας Γιώργος, PhD, Βιολόγος Ερευνητής, Ερευνητικό Κέντρο Βιοιατρικών Επιστημών Αλ. Φλέμιγκ.
18:15-18:45 Διάλλειμα
18:45-19:15 DNA και Υγεία
Μοσχονάς Νίκος, PhD, Καθηγητής Ιατρικής Μοριακής Γενετικής, Ιατρική Σχολή Πάτρας.
19:15-19:45 DNA : Από την ομορφιά της απλότητας στην γοητεία της πολυπλοκότητας
Χατζόπουλος Πολυδεύκης, PhD, Βιολόγος Καθηγητής, Διευθυντής Εργ. Μοριακής Βιολογίας, Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
19:45-20:15 Γενετική Έρευνα: Νομικές διαστάσεις και ηθικοί προβληματισμοί
Μάλλιος Βαγγέλης, PhD Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
20:15 Ελαφρύ Δείπνο