Ελληνικη Εταιρεια Βιοχημειας και Μοριακης Βιολογιας

e-δελτίο - 12/2006

Σημ.: Το δελτίο είναι διαθέσιμο και σε μορφή PDF (μέγεθος: 636 KiB).

Περιεχόμενα

Από τη συντακτική επιτροπή

ΕΕΒΜΒ Με το 3ο τεύχος του e-δελτίου ολοκληρώνεται ο πρώτος χρόνος κυκλοφορίας του. Στόχος του e-δελτίου παραμένει η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση σε θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας & Μοριακής Βιολογίας, καθώς και των μελών της.

Στο τεύχος αυτό έχουμε συμπεριλάβει ενημέρωση για Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια, τα οποία διοργανώνει είτε συμμετέχει ενεργά η ΕΕΒΜΒ ή διοργανώνονται από μέλη της. Εκτενής αναφορά για τα πεπραγμένα του κατά γενική ομολογία πολύ επιτυχημένου 58ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα παρουσιάζεται από τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Καθηγητή Κ. Δραΐνα. Στο πλαίσιο της παρουσίασης εργαστηρίων και ερευνητικών φορέων και ιδρυμάτων έχουμε συμπεριλάβει την παρουσίαση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντα Σύμβουλο Καθηγητή Δ. Κυριακίδη.

Το τέλος του 2006 σηματοδοτεί επίσης ένα σημαντικό γεγονός, τη συμπλήρωση των 35 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΒΜΒ. Το πλούσιο έργο της εταιρείας καταγράφηκε σε μια ειδική έκδοση με τίτλο "ΕΕΒΜΒ: 35 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στον Ελληνικό και Διεθνή Επιστημονικό Χώρο". Η ειδική έκδοση παρουσιάστηκε στα πλαίσια της τελετής έναρξης του 58ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΕΕΒΜΒ στην Πάτρα και διανεμήθηκε δωρεάν στα μέλη της εταιρείας.

Σας ευχόμαστε χαρούμενες γιορτές, ευτυχισμένο και δημιουργικό νέο έτος.

Για την συντακτική επιτροπή

Νίκος Καραμάνος

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Το 58ο Συνέδριο της ΕΕΒΜΒ

58ο συνέδριο ΕΕΒΜΒ Στις 9-11 Νοεμβρίου 2006 διοργανώθηκε στην Πάτρα το 58ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, το οποίο έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ομιλίες τριών χαρισματικών ομιλητών και διακεκριμένων επιστημόνων, του Καθηγητή Sidney Altman από το Πανεπιστήμιο Yale (Βραβείο Nobel στη Χημεία, 1989) με θέμα τη δομή και λειτουργία ενός ουσιώδους ριβοενζύμου, του Καθηγητή Venki Ramakrishnan από το Παν/μιο του Cambridge (U.K) με θέμα τη δομή και λειτουργία των ριβοσωμάτων, και του Καθηγητή Γρηγόρη Στεφανόπουλου (ΜΙΤ, Cambridge, USA) με θέμα τη μεταβολική και κυτταρική μηχανική.

Πλην των κεντρικών ομιλιών που προαναφέρθηκαν, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις επιστημονικών ανασκοπήσεων και πρωτοτύπων εργασιών που περιλάμβαναν σχεδόν το σύνολο των επιστημονικών περιοχών της Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, με κύριους ομιλητές τους Frank Uhlmann (London Research Institute), Βάσω Επισκόπου (MRC-Imperial College, London), Δημήτρη Καρδάση (Ιατρική Κρήτης), Παναγιώτη Κουκλή (Ιατρική Ιωαννίνων), Αναστάσιο Περράκη (Netherlands Cancer Institute), Σταύρο Ταραβήρα (Ιατρική Πατρών) και Άννα-Παυλίνα Χαραμή (Netherlands, Cancer Institute). Η παρουσία όλων των παραπάνω ομιλητών προσδιόρισε το υψηλό επίπεδο του συνεδρίου και συνέβαλλε στην επιτυχή έκβασή του.

Η πολύ μεγάλη συμμετοχή των Ελλήνων Βιοχημικών και Μοριακών Βιολόγων από όλα τα μέρη της επικράτειας αλλά και του εξωτερικού (εγράφησαν 635 άτομα), η υψηλή ποιότητα των εργασιών που παρουσιάστηκαν ως προφορικές ή αναρτημένες παρουσιάσεις, που φέτος έφθασαν τον αριθμό 208, ανέδειξαν το 58ο συνέδριο ως ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα συνέδρια της ΕΕΒΜΒ.

Στην τελετή λήξης του Συνεδρίου απονεμήθηκαν από ένα βραβείο και δύο έπαινοι στις καλύτερες προφορικές και γραπτές ανακοινώσεις.

Το βραβείο καλύτερης προφορικής ανακοίνωσης απονεμήθηκε στους:

Οι δύο έπαινοι προφορικών ανακοινώσεων απονεμήθηκαν στους:

Το βραβείο καλύτερης γραπτής ανακοίνωσης απονεμήθηκε στους:

Δύο έπαινοι γραπτών ανακοινώσεων απονεμήθηκαν στους:

Επίσης χορηγήθηκαν 10 υποτροφίες συμμετοχής στο Συνέδριο των 150 ευρώ σε νέους επιστήμονες που εκπονούν διδακτορικό ή είναι μεταδιδακτορικοί συνεργάτες και η ηλικία τους δεν ξεπερνούσε τα 32 χρόνια.

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Ειδική έκδοση για τα 35 χρόνια της ΕΕΒΜΒ

35 χρόνια ΕΕΒΜΒ Με αφορμή τα 35 χρόνια δημιουργικής λειτουργίας της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (αρχικά Ελληνικής Βιοφυσικής και Βιοχημικής Εταιρείας), το Δ.Σ. της Εταιρείας επιμελήθηκε την έκδοση ενός βιβλίου που αποσκοπεί αφενός να καταγράψει την πορεία, τους στόχους και τα επιτεύγματα της ΕΕΒΜΒ, αφετέρου να ενημερώσει τα μέλη της εταιρείας για τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για σύγχρονα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών εξειδίκευσης και διδακτορικού διπλώματος στη Βιοχημεία και Μοριακή Βιολογία και άλλους συγγενείς επιστημονικούς κλάδους και για πιθανές συνεργασίες. Επιπλέον, μέσω της έκδοσης αυτής το Δ.Σ. επιθυμεί να αποδώσει τιμή και ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όλους εκείνους που συντέλεσαν στην ίδρυση και ανάπτυξη της εταιρείας.

Η εταιρεία σήμερα έχει διευρυνθεί αρκετά και αριθμεί περίπου 1.200 τακτικά και αρωγά μέλη, τα οποία εκ του καταστατικού της είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου εξειδίκευσης, καθώς και ενεργοί ερευνητές στα πεδία της Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας. Η ΕΕΒΜΒ μέσω της παρουσίας της στο διαδίκτυο και της αποστολής του ηλεκτρονικού ενημερωτικού δελτίου, σκοπεύει να αποτελέσει κέντρο έγκυρης επιστημονικής πληροφόρησης για σύγχρονα ζητήματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητές της. Η εταιρεία συνεχίζει την παράδοση της διοργάνωσης του ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου με μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων που παρουσιάζουν προφορικές και γραπτές ανακοινώσεις υψηλής ποιότητας. Σε διεθνές επίπεδο η ΕΕΒΜΒ συμμετέχει ενεργά και εκπροσωπείται από μέλη του διοικητικού συμβουλίου στις διεθνείς οργανώσεις FEBS (Federation of European Biochemical Societies), IUBMB (International Union of Biochemistry and Molecular Biology) και FECTS (Federation of European Connective Tissue Societies) και διακεκριμένα μέλη της κατέχουν σημαντικές θέσεις σε επιτροπές τους. Το σημαντικότερο από τα τελευταία επιτεύγματά της εταιρείας είναι η ανάληψη και η προετοιμασία του παγκόσμιας εμβέλειας συνεδρίου 33rd FEBS congress & 11th IUBMB conference, το οποίο θα λάβει χώρα στην Αθήνα το 2008.

Η πλούσια και δημιουργική πορεία της ΕΕΒΜΒ στον Ελληνικό και διεθνή επιστημονικό χώρο παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της ΕΕΒΜΒ, καθηγητή Νίκο Καραμάνο, στο πλαίσιο του 58ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΕΕΒΜΒ που έγινε στην Πάτρα, 9-11 Νοεμβρίου 2006, όπου και διανεμήθηκε στα μέλη της εταιρείας. Όποιος συνάδελφος δεν το προμηθεύτηκε στο συνέδριο, μπορεί να το ζητήσει από την εταιρεία.

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Ανακοινώσεις συνεδρίων

9ο Ετήσιο Συνέδριο της Ομάδας Συνδετικού Ιστού, 10-12 Μαΐου 2007

9ο συνέδριο ΟΕΣΙΕΧ Η Ελληνική Ομάδα Έρευνας Συνδετικού Ιστού και Εξωκυττάριου χώρου πρόκειται να πραγματοποιήσει το 9ο Ετήσιο Συνέδριο της Ομάδας στις 10-12 Μαΐου 2007, στο Αμφιθέατρο του Δημόκριτου στην Αθήνα. ¨Έχουν προσκληθεί ήδη δύο ομιλητές από το εξωτερικό, οι Dr. Carl-Henrik Heldin (Ludwig Institute for Cancer Research) και Dr. Richard Poulsom (London, Cancer Research U.K.). H Οργανωτική Επιτροπή του 9ου Συνεδρίου αποτελείται από τους Δημήτρη Κλέτσα και Άρη Χαρώνη, συν-προεδρεύοντες της Επιτροπής, και μέλη τους Στάθη Γκόνο, Χρήστο Ζέρβα, Χάρη Πρατσίνη, Πασχάλη Σιδερά και Έφη Τσιλιμπάρη.

Πληροφορίες: http://www.eebmb.gr/

3ο Πανελλήνιο Διεταιρικό Αντικαρκινικό Συνέδριο

3ο Διεταιρικό Αντικαρκινικό Συνέδριο Ανακοινώθηκε το προκαταρκτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου. Η ΕΕΒΜΒ συμμετέχει με την διοργάνωση του παρακάτω φροντιστηρίου. Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν εγγραφές στο συνέδριο από μέλη της εταιρείας μας.

Φροντιστήριο: Μοριακές τεχνικές στη διάγνωση του καρκίνου
Διοργανώτρια Εταιρεία: Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας
Διάρκεια: 2 ώρες
Πρόεδροι: Νίκος Καραμάνος, Γιώργος Παναγιώτου
Διάρκεια παρουσιάσεων: 15' + 5' συζήτηση

Πρόγραμμα:

  1. Εισαγωγή Προεδρείου
  2. Κούλης Γιαννουκάκος, Ινστιτούτο Φυσικοχημείας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
    "Μικροσυστοιχείες νουκλεϊκών οξέων: Εφαρμογές στον καρκίνο του μαστού"
  3. Εύη Λιανίδου, Χημικό Τμήμα Πανεπιστημίου Αθηνών
    "Μεθοδολογία και κλινική σημασία ανίχνευσης μικρομεταστατικής νόσου στον καρκίνο του μαστού"
  4. Αντωνία Βλάχου, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Επιστημών Ακαδημίας Αθηνών
    "Φασματομετρία μάζας: Το επόμενο βήμα στη διαγνωστική;"
  5. Αντρέας Σκορίλας, Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
    "Μοριακή ανίχνευση νέων καρκινικών δεικτών"
  6. Φωτεινή Λάμαρη, Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών
    "Διαχωριστικές Τεχνικές στη Διάγνωση"
  7. Φραγκίσκος Κολίσης, Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
    Βιοπληροφορική και Εξατομικευμένη Θεραπεία"

Πληροφορίες: http://www.dieteriko.gr/

FEBS Advanced Lecture Course

FEBS Το FEBS Advanced Lecture Course με θέμα "Matrix Pathobiology, Signaling and Molecular Targets, FEBS-MPST 2007" θα λάβει χώρα το διάστημα 21-26 Μαΐου 2006 στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το FEBS-MPST2007 περιλαμβάνει general lectures/tutorials τα οποία θα διεξαχθούν τις 2 πρώτες ημέρες και έχουν ως στόχο την εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε βασικές έννοιες του matrix biology, ενώ στις υπόλοιπες 4 ημέρες περιλαμβάνει 6 κύρια συμπόσια, στα οποία θα προεδρεύσουν διακεκριμένοι επιστήμονες, οι οποίοι θα κάνουν την εισαγωγή στο θέμα και θα δράσουν ως επικεφαλής επιστημονικής συζήτησης. Τα θέματα των συμποσίων είναι τα εξής:

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές του συνεδρίου συνιστούν ένα από τα σημαντικότερα panel επιστημόνων στην περιοχή του matrix biology και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου να αλληλεπιδράσουν και να ανταλλάξουν απόψεις μαζί τους.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι αυστηρά περιορισμένος (μέχρι 125 υποψήφιοι διδάκτορες ή μεταδιδάκτορες και μέχρι 25 seniors από Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια). Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει με βάση την ποιότητα της εργασίας που θα κατατεθεί, το βιογραφικό σημείωμα, καθώς και τη βεβαίωση ότι είναι μέλη βιοχημικής εταιρείας που είναι μέλος της FEBS.

Οι ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα, μέλη της ΕΕΒΜΒ, παρακαλούνται να στείλουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος τους στη γραμματεία του συνεδρίου το συντομότερο δυνατό, για να υπάρξει μέριμνα ώστε ένας αριθμός μελών της ΕΕΒΜΒ να μπορέσει να συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου με poster/ομιλία.

Ημερομηνίες: 29 Ιανουαρίου για FEBS Youth Travel Funds and Young Investigator Awards, 12 Φεβρουαρίου για αποστολή εργασιών

Πληροφορίες: http://www.chemistry.upatras.gr/febs-mpst2007

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ιστορικό

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1958 και απαρτίζεται από έξι Ερευνητικά Ινστιτούτα, τρία στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών, το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών (ΙΒΕ), το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών (ΙΝΕ), το Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Aρχαιότητος (ΙΕΡΑ) και τρία στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ), το Ινστιτούτο Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ), το Ινστιτούτο Οργανικής & Φαρμακευτικής Χημείας (ΙΟΦΧ), καθώς και από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), την Υπηρεσία Υποστήριξης και το Γραφείο Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων. Το ΕΙΕ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Κύριος σκοπός

Αποστολή του ΕΙΕ είναι η διεξαγωγή πολυ-επιστημονικής έρευνας στους τομείς των ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών. Τα Ινστιτούτα ανθρωπιστικών επιστημών καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μελέτης και έρευνας της ελληνικής Ιστορίας και πολιτισμού, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη γνώση και προβολή της εθνικής μας ταυτότητας. Τα Ινστιτούτα θετικών επιστημών διεξάγουν βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στις περιοχές της φυσικής, χημείας, επιστήμης υλικών και βιολογίας, αναπτύσσοντας παράλληλα υπηρεσίες και προϊόντα που συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Το ΕΚΤ παρέχει εθνικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής πληροφόρησης και υποστήριξης σε θέματα έρευνας, επιστήμης και τεχνολογίας με διεθνή εμβέλεια. Η Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας παρέχει μοναδικές υπηρεσίες στο σύνολο της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.

Στο ΕΙΕ λειτουργούν και οι εξής υπηρεσίες από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν τόσο η επιστημονική κοινότητα της χώρας όσο και το ευρύ κοινό.

Το Κέντρο Μοριακής Ανάλυσης, το Εργαστήριο Ορμονικών Υποδοχέων, η Μονάδα Βιοιατρικών Εφαρμογών, η Μονάδα Βιομηχανικής Ενζυμολογίας, η Μονάδα Περιβαλλοντικής, το Εργαστήριο Φασματοσκοπικών Εφαρμογών, το Εργαστήριο Φωτονικής και Νανοεφαρμογών, το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων, το Γραφείο Διαμεσολάβησης του ΕΙΕ, ενώ διατηρεί το Πρόγραμμα Μορφωτικών Εκδηλώσεων "ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ", στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται συνεχείς κύκλοι ομιλιών με στόχο την ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και του κοινού για τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις.

Έργο του ΕΙΕ

Το ΕΙΕ στα σαράντα και πλέον χρόνια λειτουργίας του έχει να επιδείξει σημαντικό ερευνητικό έργο το οποίο εκτείνεται με αρμονία στο φάσμα των ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών. Παράλληλα έχει αναπτύξει σημαντικές επιστημονικές και τεχνολογικές υπηρεσίες και προϊόντα προς το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η πορεία του δείχνει ότι είναι ένας δυναμικός οργανισμός που προσπαθεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ερευνητικές τάσεις και εξελίξεις της επιστήμης και τεχνολογίας.

Τα κυριότερα επιτεύγματα του ΕΙΕ περιλαμβάνουν:

Πληροφορίες: http://www.eie.gr/.

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου