Ελληνικη Εταιρεια Βιοχημειας και Μοριακης Βιολογιας

e-δελτίο - 12/2007

Σημ.: Το δελτίο είναι διαθέσιμο και σε μορφή PDF (μέγεθος: 540 KiB).

Περιεχόμενα

Από τη συντακτική επιτροπή

ΕΕΒΜΒ Η Γενική Συνέλευση των τακτικών μελών της ΕΕΒΜΒ, θα γίνει το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007, 15:00-17:00, στον Πολυχώρο ΑΘΗΝΑΙΣ, Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, Αθήνα.

Θέματα

  1. Απολογισμός του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου
  2. Ενημέρωση για την πορεία διοργάνωσης του 33rd FEBS congress & 11th IUBMB conference
  3. Άλλα θέματα

Θα ακολουθήσουν αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής και Εφορευτικής Επιτροπής. Υποψήφιοι είναι:

Διοικητικό Συμβούλιο: Γκόνος Στάθης
Δραΐνας Κων/νος
Θάνος Δημήτρης
Κλέτσας Δημήτρης
Παναγιωτίδης Χρήστος
Παπαδημητρίου Ευαγγελία
Σιδεράς Πασχάλης
Στουρνάρας Χρήστος
Εφορευτική Επιτροπή: Γιαννουκάκος Κούλης
Μαμαλάκη Αυγή
Μαργαρίτα Χατζοπούλου-Κλαδαρά
Εξελεγκτική Επιτροπή: Καλπαξής Δημήτριος
Σγούρας Διονύσης
Σταθόπουλος Κων/νος

Δεδομένου ότι αυτό είναι το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο που εκδίδει το παρόν διοικητικό συμβούλιο, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους που βοήθησαν στο να γίνει πραγματικότητα. Η ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση των μελών στο e-δελτίο μας κάνει να ελπίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και από το επόμενο ΔΣ.

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Συνέδριο ΕΕΒΜΒ

ΕΕΒΜΒ

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

9ο Ετήσιο Συνέδριο της Ομάδας Συνδετικού Ιστού, 10-12 Μαΐου 2007

Η 9η ετήσια Πανελλήνια συνάντηση της Ομάδας Έρευνας του Συνδετικού Ιστού και της Εξωκυττάριου Χώρου πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", 10-12 Μαίου 2007. Την οργανωτική επιτροπή του συνέδριου αυτού αποτελούσαν οι Δ. Κλέτσας και Α. Χαρώνης (συμπροεδρεύοντες) και οι Ε. Γκόνος, Χ. Ζέρβας, Χ. Πρατσίνης, Π. Σιδεράς και Ε. Τσιλιμπάρη.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι ομιλητές οι Δρς. C.-H. Heldin (Upssala, Sweden - Signaling via receptors for PDGF and TGF-β-possible targets for tumor therapy), R. Poulsom (London, U.K. - Cellular origin and behaviour of regenerative renal cells) και Ν. Ταβερναράκης (Ηράκλειο - eIF4E function in somatic cells modulates ageing in C. elegans). Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισε ο συντονιστής της ομάδας Καθηγητής Νίκος Καραμάνος. Υποβλήθηκαν και παρουσιάστηκαν 46 ανακοινώσεις (με σύνολο 181 συγγραφείς) από πολλά Ερευνητικά Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Στη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής αποφασίστηκε το επόμενο συνέδριο της Ομάδας να πραγματοποιηθεί στην Πάτρα το Μάιο του 2009.

9ο συνέδριο συνδετικού ιστού
Από αριστερά: A. Θεοχάρης, Δ. Κλέτσας, Ν. Καραμάνος, Π. Σιδεράς και C.-H. Heldin

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

FEBS Advanced Lecture Course - ALC 07-032

Matrix Pathobiology, Signaling and Molecular Targets (FEBS-MPST 2007)
Conference and Cultural Center, University of Patras
21-26 May, Patras-Greece

Το FEBS Advanced Lecture Course με τίτλο: Matrix Pathobiology, Signaling and Molecular Targets (FEBS-MPST 2007) διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστήμιου της Πάτρας από τις 21 έως τις 26 Μαίου 2007 (Πρόεδρος της Οργανωτής επιτροπής: Ν. Καραμάνος και μέλη της οργανωτικής επιτροπής: D. Heinegard (Sweden), J.-P. Pujol (France), Δ. Κλέτσας, Α. Θεοχάρης και Ι. Κανάκης). Το Σχολείο, το οποίο παρακολούθησαν 120 άτομα από 19 χώρες, περιλάμβανε δύο ημέρες γενικών διαλέξεων για τους νεότερους συμμετέχοντες. Επίσης περιλάμβανε έξι Συμπόσια που κάλυψαν όλη τη σχετική θεματολογία, και στα οποία έγιναν εισηγήσεις από σημαντικούς επιστήμονες του κάθε πεδίου. Συγκεκριμένα, τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν τα εξής: Κυτταρική προσκόλληση και σηματοδότηση επαγόμενη από την εξωκυττάρια μήτρα (προεδρεύων: M. Humphries, UK), λειτουργικά μόρια της εξωκυττάριας μήτρας και ο ρόλος τους σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις (προεδρεύων: V. Hascall, USA), οργάνωση της εξωκυττάριας μήτρας (προεδρεύων: D. Heinegård, Sweden), παθοβιολογία της εξωκυττάριας μήτρας και μοριακοί στόχοι (προεδρεύων: I. Vlodavsky, Israel), αλλαγές της εξωκυττάριας μήτρας σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις (προεδρεύων: K. Sugahara, Japan) και γήρανση/καρκίνος και πρωτεάσες (προεδρεύων: H. Nagase, UK). Συνολικά, το πρόγραμμα περιλάμβανε ομιλίες από 25 προσκεκλημένους ομιλητές, 34 σύντομες επιλεγμένες ομιλίες και 82 posters. Τέλος, στο πλαίσιο των κοινωνικών εκδηλώσεων οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, το οινοποιείο της Achaia Claus και το ιστορικό λιμάνι της Ναυπάκτου.

FEBS

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Η εκπροσώπηση της ΕΕΒΜΒ στα Συνέδρια της IUBMB και FEBS το 2007

IUBMB Το 10ο Συμπόσιο της IUBMB πραγματοποιήθηκε στο Salvador Βραζιλίας μεταξύ 21 - 25 Μαΐου 2007, με κύριο θέμα "Infectious diseases: Biochemistry of parasites, vectors and hosts". Την Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας εκπροσώπησε στο συνέδριο αυτό ο Αντιπρόεδρος, Καθηγητής Κ. Δραΐνας. Το συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 2.500 άτομα, εκ των οποίων περί τα 2.200 ήταν από την Λατινική Αμερική, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μεταπτυχιακοί φοιτητές από τη Βραζιλία. Το συνέδριο, αν και εστιασμένο στις μολυσματικές νόσους παρουσίασε ευρύτερο ενδιαφέρον και ήταν εξαιρετικού επιπέδου με πλήθος υψηλής επιστημονικής στάθμης προσκεκλημένων ομιλητών από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερη προσοχή προκάλεσαν τα πάνω από 1700 αναρτήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν από μεταπτυχιακούς φοιτητές με καλό επιστημονικό επίπεδο, εξαιρετική εμφάνιση και ενθουσιώδη υποστήριξη. Η εικόνα αυτή ήταν ανάγλυφη της ανάπτυξης της Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στη χώρα αυτή. Προς αυτή την κατεύθυνση αξίζει να επαινεθεί η προσπάθεια της IUBMB, η απήχηση της οποίας είναι εμφανής στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Παράλληλα η εκπροσώπηση της Εταιρείας μας συνέβαλλε στην ανάπτυξη σχέσεων με την αντίστοιχη της Βραζιλίας και η παρουσίαση του 11ου Συμποσίου της IUBMB στην Αθήνα το 2008 χαιρετίστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό.

FEBS Το 32ο Συνέδριο της FEBS πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη Αυστρίας μεταξύ 7 - 12 Ιουλίου 2007 με κύριο θέμα "Molecular Machines". Το συνέδριο παρακολούθησαν 2108 επιστήμονες από 67 χώρες, 440 εκ των οποίων ήταν από την Αυστρία. Εκτός Αυστρίας, τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση είχε η Ελλάδα με 165 εγγεγραμμένους συνέδρους. Ακολούθησαν η Ισπανία και Κροατία με 90 συνέδρους, η Τουρκία με 80, η Γαλλία με 65, η Ιταλία και ο Καναδάς με 30, η Πορτογαλία με 20, το Βέλγιο με 15 ενώ οι υπόλοιπες χώρες είχαν κάτω από 10 συνέδρους. Η Ελλάδα με αυτή την ισχυρή εκπροσώπηση έδειξε για μια ακόμα φορά το ενδιαφέρον της μετά το 30ο Συνέδριο στη Βουδαπέστη και το 31ο Συνέδριο στην Τουρκία για τα συνέδρια της FEBS και δικαίωσε την επιτυχία της Εταιρείας μας για την ανάληψη της διοργάνωσης του 33ου Συνεδρίου. Μεταξύ των συνέδρων συμμετείχαν 1025 μεταπτυχιακοί φοιτητές. Παρουσιάστηκαν 168 προσκεκλημένες ομιλίες και 1170 αναρτήματα. Ήταν ένα πολύ καλά οργανωμένο συνέδριο σε ένα σύγχρονα εξοπλισμένο συνεδριακό κέντρο. Την Εταιρείας μας στην τακτική συνέλευση του Συμβουλίου της FEBS (council meeting) εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος, Κ. Δραΐνας. Στη συνέλευση του Συμβουλίου η Εταιρεία μας κατάφερε να εκλέξει ακόμα ένα μέλος μας σε μία επιτροπή της FEBS. Έτσι εκτός από τον Καθηγητή Χ. Στουρνάρα (Publications Committee) και τον Καθηγητή Α. Γραβάνη (Fellowships Committee), εφέτος εκλέξαμε και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γ. Μόσιαλο επίσης στο Fellowships Committee, στο οποίο εκπροσωπούμαστε όπως και πριν με δύο μέλη μας. Είναι μια σημαντική επιτροπή που υποστηρίζει πολλούς νέους επιστήμονες να προωθήσουν την έρευνά τους και τις μεταπτυχιακές τους σπουδές με υποτροφίες μικρής και μακράς διάρκειας και μεταξύ αυτών αρκετών Ελλήνων. Την παρουσίαση της προόδου της διοργάνωσης του 33ου FEBS Congress - 11ου IUBMB Conference στην Αθήνα το 2008 έκανε με επιτυχία ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Καθηγητής Εμμ. Φραγκούλης. Το 35ο Συνέδριο της FEBS ανατέθηκε από κοινού στη Σουηδική και Νορβηγική Εταιρεία και θα πραγματοποιηθεί το 2010 στο Goteborg της Σουηδίας. Στην ψηφοφορία που προηγήθηκε εκτός από την πρόταση της Σουηδίας/Νορβηγίας, υπήρχε και η πρόταση της Ιταλίας με τοποθεσία διοργάνωσης το Τορίνο, η οποία μειοψήφησε για τρίτη συνεχή φορά. Στη συνέλευση του συμβουλίου αυτού επανεξελέγη στη θέση του ταμία της FEBS ο Ian Mowbray και ως πρόεδροι των Επιτροπών Science & Society και Advance Courses οι G. Semenza και K. Kuhler, αντίστοιχα. Ήταν η τελευταία συνέλευση του Συμβουλίου για τον γραμματέα της FEBS J. Celis, εφ' όσον από την 1η Ιανουαρίου 2008 αναλαμβάνει ως Γενικός Γραμματέας ο Israel Pecht, ο οποίος εξελέγη στη Συνέλευση της Κωνσταντινούπολης το 2006.

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Μελλοντικά Συνέδρια

9th International Congress on Cell Biology

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου