Ελληνικη Εταιρεια Βιοχημειας και Μοριακης Βιολογιας

e-δελτίο - 01/2009

Σημ.: Το δελτίο είναι διαθέσιμο και σε μορφή PDF (μέγεθος: 860 KiB).

Περιεχόμενα

Θεματική διημερίδα της ΕΕΒΜΒ στη Θεσσαλονίκη

Κυτταρική Επικοινωνία και Σηματοδότηση

Αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., 3-4 Απριλίου 2009

Η ΕΕΒΜΒ διοργανώνει επιστημονική διημερίδα στην Θεσσαλονίκη, με θέμα την Κυτταρική Επικοινωνία και Σηματοδότηση. Θα μιλήσουν πολλοί διακεκριμμένοι επιστήμονες του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συμμετοχή στην διημερίδα είναι δωρεάν. Πληροφορίες και πλήρες πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.eebmb.gr

Προσκεκλημμένοι Ομιλητές

Οργανωτική Επιτροπή

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

8th YSF FEBS-IUBMB 2008 "Cell Harmony"

26-28 Ιουνίου 2008, Λουτράκι

Απολογισμός από τον Γιάννη Δρίκο

Το 8ο παγκόσμιο συνέδριο Βιοχημείας Νέων Ερευνητών, 8th YSF FEBS-IUBMB 2008 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις 26 έως 28 Ιουνίου 2008, στο Λουτράκι Κορινθίας και αποτέλεσε συνδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Oμοσπονδίας βιοχημικών εταιρειών (FEBS) και της παγκόσμιας Oμοσπονδίας βιοχημικών εταιρειών (IUBMB).

YSF attendees

Κατά την διάρκεια αυτών των δύο ετών προετοιμασίας η οργανωτική επιτροπή συμπεριέλαβε στην διοργάνωση διακριτά επιστημονικά και πολιτιστικά στοιχεία, προβάλλοντας την διαχρονικότητα της επιστήμης και της γνώσης. Βασιζόμενοι στα ανωτέρω, επιλέξαμε ως τίτλο του αντίστοιχου συνεδρίου την κυτταρική αρμονία-"Cell Harmony", προσπαθώντας να αναδείξουμε ότι η αρμονία δεν αποκαλύπτει μόνο την ομαλή κυτταρική λειτουργία, αλλά και την ειλικρινή συνεργασία μεταξύ των ατόμων, για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο.

YSF organizing

Η οργανωτική επιτροπή δέχτηκε περισσότερες από 440 αιτήσεις συμμετοχής από 43 Eυρωπαϊκές και 25 εκτός Ευρώπης χώρες, το μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων, με την μεγαλύτερη εθνική εκπροσώπηση από την θεσμοθέτηση του διεθνούς συνεδρίου Βιοχημείας Νέων Ερευνητών. Η επιτροπή κλήθηκε να επιλέξει 125 συμμετέχοντες σύμφωνα με την οργανωτικές οδηγίες και την ποιότητα των κατατεθειμένων εργασιών, 100 Ευρωπαίους και 25 εκτός Ευρώπης από 51 χώρες.

Το επιστημονικό πρόγραμμα καταρτίστηκε από 5 θεματικές, με 25 προφορικές και 100 αναρτώμενες ανακοινώσεις από τους συμμετέχοντες υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες, 3 κύριες ομιλίες από ομιλητές διεθνούς κύρους, Prof. A. Ciechanover (Laureate of The Nobel Prize in Chemistry 2004), Prof. C. Arraiano (Instituto de Tecnologia Quimica e Biologica in the University of Lisbon in Portugal) και Dr. Tavernarakis (Principal Investigator in the Institute of Molecular Biology and Biotechnology, in Crete, Greece), 5 προσκεκλημένους ομιλητές για την θεματική ενότητα ενημέρωσης για τις επιστημονικές και επιχειρηματικές προοπτικές (Career Table), Dr. Jan Taplick (EMBO Felowship Fellowships Programme), Prof. Claudina Pousada (FEBS Honorary Chair of the Working Group on the career of Young Scientists), Dr. Carmen Vela (European Science and Technology Assembly - ESTA), Dr. Mike W. Rogers (ETAN-Marie Curie Fellowship), Prof. Keith Elliot (FEBS Educational Committee), καθώς επίσης και 2 παρουσιάσεις από την εταιρεία Bio-Rad (Mr. Tommaso Mancuso) και το FEBS publishing group (Mrs. Patricia McCabe, Mrs. Vanessa Wilkinson), σχετικά με σύγχρονο εξοπλισμό ερευνητικών εργαστηρίων και την διαδικασία αξιολόγησης και δημοσίευσης επιστημονικών εργασιών αντίστοιχα, καθιστώντας το επιστημονικό πρόγραμμα υψηλής επιστημονικής ποιότητας και ενδιαφέροντος.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους χορηγούς και ιδιαίτερα το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), καθώς επίσης και το ίδρυμα "ΛΑΤΣΗ", για την ιδιαίτερα σημαντική οικονομική υποστήριξη που μας παρείχαν.

Επιπρόσθετα, τους υπεύθυνους της Ευρωπαϊκής (FEBS) και της Παγκόσμιας (IUBMB) Ομοσπονδίας Βιοχημικών Εταιρειών για τους νέους επιστήμονες, Prof. Daniela Corda, Prof. Claudina Pousada, και Prof. Knut-Jan Andersen για την συνεργασία. Την κεντρική οργανωτική επιτροπή του 33ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βιοχημικών Εταιρειών και 11ου Συμποσίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιοχημικών Εταιρειών (33rd FEBS Congress & 11th IUBMB Conference) και την Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας για την εμπιστοσύνη, την κατανόηση και την υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της κοπιώδους προετοιμασίας και διοργάνωσης.

Είμαστε σίγουροι ότι η οργανωτική και επιστημονική αρτιότητα του 8th YSF FEBS-IUBMB 2008 θα αποτελέσει παρακαταθήκη για ανάληψη και διοργάνωση παρόμοιων δραστηριοτήτων στο μέλλον και πεπεισμένοι ότι με την αρμονική συνεργασία όλων μπορούμε τα καλύτερα.

Εκ μέρους της Οργανωτικής επιτροπής του 8th YSF FEBS-IUBMB 2008
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Δρίκος

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Κοινωνική Ημερίδα της ΕΕΒΜΒΒ

Μοριακή Βιολογία και Κοινωνία: Προκλήσεις και Προοπτικές

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008, Αμφιθέατρο Ε.Ι.Ε.

Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Στάθη Γκόνο

Hmerida EEBMB

Την 28η Νοεμβρίου 2008 διοργανώθηκε στην Αθήνα στο Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κοινωνική ημερίδα με θέμα: "Μοριακή Βιολογία και Κοινωνία: Προκλήσεις και Προοπτικές". Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη της κομβικής σχέσης της Βιοχημείας και της Μοριακής Βιολογίας με την Κοινωνία σε μία σειρά από επίκαιρα ζητήματα. Συγκεκριμένα ο Καθ. Ν. Πανόπουλος (Πανεπιστήμιο Κρήτης) αναφέρθηκε στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, ο Δρ. Σ. Κυρτόπουλος (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) μίλησε για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την υγεία, ο Δρ. Π. Σιδεράς (Ι.Ι.Β.Ε.Α.Α.) εστίασε στη δημιουργία και χρήση βιοτραπεζών, η Δρ. Ρ. Μάτσα (Ινστιτούτο Παστέρ) αναφέρθηκε στη θεραπευτική χρήση βλαστοκυττάρων και τέλος ο Καθ. Α. Τσιφτσόγλου (Α.Π.Θ.) εισηγήθηκε για θέματα που αφορούν την εξατομικευμένη Ιατρική. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με μία εκτενή γενική συζήτηση και αποτέλεσε το κατάλληλο πεδίο για την επωφελή ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης ανάμεσα σε επιστήμονες και το κοινό. Παρότι η συμμετοχή ήταν ελεύθερη, η ημερίδα σημείωσε οικονομική επιτυχία ένεκα χορηγιών, αφήνοντας ένα σεβαστό αποθεματικό κεφάλαιο στην ΕΕΒΜΒ.

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΕΒΜΒ, Κώστα Δραΐνα

Με μεγάλη χαρά θα ήθελα να σας καλωσορίσω σήμερα εδώ σε αυτή την πρώτη κοινωνική ημερίδα που οργανώνει η ΕΕΒΜΒ. Η Εταιρεία μας, ανταποκρινόμενη στη συνεχώς αυξανόμενη ανησυχία του κοινωνικού συνόλου για τις συνέπειες, θετικές ή αρνητικές, των εφαρμογών των επιστημών και τεχνολογιών ζωής, αλλά και σε συντονισμό με τις δράσεις της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων Βιοχημείας (FEBS) προχώρησε στη διοργάνωση κοινωνικών ημερίδων με σκοπό την ενημέρωση και τη συζήτηση με το ευρύ κοινό περί των επιτευγμάτων της Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας αλλά κα της κοινωνικής διάστασης που μπορεί να έχουν αυτά.

Η επιστήμη σήμερα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα μέσο ικανοποίησης της περιέργειας μιας μικρής ομάδας προνομιούχων και εξειδικευμένων ανθρώπων όπως παλιά, ούτε μόνο ως ένα μέσο υποστήριξης της τεχνολογίας προς όφελος του κέρδους βιομηχανιών. Η επιστήμη σήμερα αποτελεί κοινωνικό αγαθό, όπως η υγεία και η παιδεία. Ως κοινωνικό αγαθό πρέπει να υποστηρίζεται από την πολιτεία με χρηματοδότηση της βασικής έρευνας και πρέπει να απευθύνεται στους πολίτες, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να είναι ενήμεροι για τις απολαβές που μπορεί να έχουν οι ίδιοι από αυτήν.

Βεβαίως η λεπτομερής ενημέρωση είναι εξαιρετικά δύσκολη γιατί για πλήθος ζητημάτων απαιτούνται πολύ εξειδικευμένες γνώσεις. Όμως, ως επιστήμονες οφείλουμε να βρίσκουμε τρόπους και μέσα ώστε να ενημερώνουμε τους πολίτες υπεύθυνα και ειλικρινά ως προς το πώς και που μπορεί να φτάσει κάθε νέα ανακάλυψη και ποιο θα είναι το όφελος της κοινωνίας.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου σας καλωσορίζω και σας εύχομαι μια ευχάριστη και ενημερωτική βραδιά.

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Προσεχή Συνέδρια

34th FEBS Congress

http://www.febs2009.org/

34th FEBS

34th FEBS dates

21st IUBMB & 12th FAOBMB Congress

http://www.iubmb-faobmb2009.cn/iubmb/page/index.jsp

21st IUBMB & 12th FAOBMB Congress

FEBS Advanced Lecture Course

FEBS Lecture Patras

Ημέρες Χημείας Τροφίμων

http://www.foodchemdays.com/

FoodChemDays

3rd Conference of the Hellenic Proteonic Society

http://www.hellenicproteomicssociety.gr/HPSconf09/index.htm

3rd Conference of the Hellenic Proteonic Society

Sixth General Meeting of the International Proteolysis Society

http://www.ips2009.org/

IPS 2009

Sessions
  1. Cancer and Metastasis
  2. Degradomics
  3. From Bench to Bedside
  4. Immunity
  5. Infectious Disease
  6. Proteases in Cardiovascular Disease
  7. Proteases in Developmental Biology
  8. Proteases in Metabolism
  9. Proteases in Neurobiology and Neurodegenerative Diseases
  10. Proteases in Protein Homeostasis

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου