Ελληνικη Εταιρεια Βιοχημειας και Μοριακης Βιολογιας

e-δελτίο - 05/2009

Σημ.: Το δελτίο είναι διαθέσιμο και σε μορφή PDF (μέγεθος: 412 KiB).

Περιεχόμενα

60ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΕΒΜΒ

Αίγλη Ζαππείου, Αθήνα, 20 - 22 Νοεμβρίου 2009

Πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Ο.Ε., Γιώργο Θηραίο

Aigli

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του 60ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας σας στέλνω μια πρώτη ενημέρωση για τα σχέδια και τους στόχους μας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την γέννηση του Δαρβίνου και τα 150 από την πρώτη έκδοση του βιβλίου του "Η καταγωγή των ειδών". Το Συνέδριο δεν θα μπορούσε προφανώς να αδιαφορήσει για τα σημαντικά αυτά γεγονότα, που σημάδεψαν την επιστήμη της Βιολογίας Έτσι, η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε σύνθημα του Συνεδρίου να είναι η ρήση του Dobzhansky "Τίποτε στην Βιολογία δεν είναι κατανοητό παρά μόνο αν ιδωθεί μέσα από την διαδικασία της Εξέλιξης".

Φροντίσαμε λοιπόν όλοι οι προσκεκλημένοι από το Εξωτερικό ομιλητές να καλύψουν θέματα Εξέλιξης που φυσικά να άπτονται της ευρύτερης θεματολογίας του συνεδρίου. ‘Έτσι, ο Nicolas Gompel, ένας νέος ερευνητής από την Γαλλία (UMR/CNRS-Marseille), θα μιλήσει για την εξέλιξη της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης στην ανάπτυξή, ενώ ο Claudio Scazzochio από το Imperial θα μιλήσει για την εξέλιξη των μηχανισμών σιώπισης της έκφρασης γονιδίων. Ο Μίλτος Τσιάντης από την Οξφόρδη θα μας μιλήσει για μηχανισμούς εξέλιξης της μορφολογίας, ενώ την εξέλιξη από την πλευρά της Βιολογίας Συστημάτων θα την ακούσουμε από τον Andreas Wagner (Ζυρίχη).

Πέρα από αυτήν την ειδική έμφαση, το Συνέδριο θα είναι όπως πάντα ανοικτό σε όλη την θεματολογία της σύγχρονης Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας και οι πιο πάνω προσκεκλημένοι ομιλητές θα πλαισιωθούν με αντίστοιχους από την Ελλάδα που θα κατοχυρώνουν το υψηλό επίπεδο και θα προκαθορίζουν την επιτυχή έκβαση του Συνεδρίου.

Περιμένουμε ότι αυτό το επίπεδο θα ενισχυθεί και από την δικιά σας συμμετοχή με προφορικές ή αναρτημένες παρουσιάσεις και πιστεύουμε ότι το Συνέδριο θα αναδείξει την ποιότητα της έρευνας στην χώρα μας στις Επιστήμες της Ζωής.

Για την Οργανωτική Επιτροπή
Γιώργος Θηραίος, Πρόεδρος

Οργανωτική Επιτροπή

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Ενημέρωση για τις Επιτροπές της FEBS

από τους εκπροσώπους της ΕΕΒΜΒ

Βιοχημική Εκπαίδευση (Education Committee)

του Κώστα Δραΐνα

Η Επιτροπή Βιοχημικής Εκπαίδευσης "Education Committee" της FEBS συνεδρίασε στη Λισσαβόνα στις 28 Μαρτίου 2009 υπό την προεδρία της Gul Guner-Akdogan από την Τουρκία, ως προσωρινής διαδόχου του πρόσφατα εκλιπόντος βετεράνου καθηγητή και εκ των πρωτοπόρων στη βιοχημική εκπαίδευση Ed Wood. Παρόντες ήταν τα μέλη της Επιτροπής J. Perret από το Βέλγιο, M. Castanho από την Πορτογαλία, K. Barasic από την Κροατία και ο Κ. Δραΐνας από την πλευρά της ΕΕΒΜΒ. Επίσης παρευρέθη κατόπιν προσκλήσεως ο στενός συνεργάτης του Ed Wood, ονομαστός καθηγητής Βιοχημείας και εμπειρογνώμων σε θέματα Βιοχημικής Εκπαίδευσης, Keith Elliot. H παρουσία του Γ. Γραμματέα Israel Pecht και του Ταμία John Mowbray της FEBS τόνισε τη σημασία αυτής της Επιτροπής. Ιδιαίτερα σήμερα που η Βιοχημεία δεν αποτελεί μόνο το αντικείμενο μιας σειράς χημικών αντιδράσεων ή μεταβολικών πορειών στο περιβάλλον ενός κυττάρου, ή την απομόνωση, χαρακτηρισμό και καταλυτικές ιδιότητες πρωτεϊνικών μορίων, αλλά συναντιέται και συνεξετάζεται άρρηκτα με περίπλοκα και πολυποίκιλα μοριακά και γενετικά φαινόμενα, η Βιοχημική Εκπαίδευση αποτελεί πλέον ζήτημα εξέχουσας προτεραιότητας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που τόσο η FEBS όσο και η IUBMB επενδύουν σημαντικό ανθρώπινο, χρονικό και υλικό δυναμικό σε αυτόν τον τομέα. Ο συνδυασμός των δυνάμεων της FEBS και της IUBMB στο συνέδριο του 2008 στην Αθήνα απετέλεσε κομβικό σημείο αυτών των προσπαθειών. Στο 34ο Συνέδριο της FEBS στην Πράγα, 4-9 Ιουλίου 2009, οι δραστηριότητες της Επιτροπής Βιοχημικής Εκπαίδευσης θα δώσουν έμφαση σε θέματα Βιοηθικής Παιδείας και Συστημικής Βιολογίας. Οι δράσεις αυτές αποτελούν πρόκληση για την ΕΕΒΜΒ. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσκλήσεις της FEBS για την ίδρυση και δραστηριοποίηση μιας Εθνικής Επιτροπής Βιοχημικής Εκπαίδευσης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σοβαρά στην καλλιέργεια της επιστημονικής παιδείας και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Επιτροπή Υποτροφιών (Fellowships Committee)

των Αχιλλέα Γραβάνη και Γιώργου Μόσιαλου

Στο τέλος Μαΐου συνέρχεται στο Ηράκλειο η FEBS Fellowships Committee (FFC) για την αξιολόγηση των αιτήσεων των Long-Term Fellowships. Η FFC δέχεται κάθε χρόνο περίπου 160 αιτήσεις Long-Term Fellowships, εκ των οποίων 25-30 εγκρίνονται για 3ετη χρηματοδότηση. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν αιτήσεις δύο φορές το χρόνο με καταληκτικές ημερομηνίες 1 Απριλίου και 1 Οκτωβρίου. Η ποιότητα των αιτήσεων αυξάνει κάθε χρόνο με αποτέλεσμα ο συναγωνισμός να είναι έντονος. Συνήθως οι επιτυχόντες υποψήφιοι υπότροφοι διαθέτουν τουλάχιστον δύο δημοσιεύσεις σε περιοδικά με δείκτη εμβέλειας άνω του 8. Εκτός της ποιότητας του υποψήφιου υποτρόφου αξιολογείται η ποιότητα του εργαστηρίου υποδοχής καθώς και η ποιότητα της ερευνητικής πρότασης. Επιτυχή εργαστήρια υποδοχής θεωρούνται συνήθως αυτά με δημοσιεύσεις σε περιοδικά υψηλότατου δείκτη εμβέλειας (>10). Οι θεματικές ενότητες στις οποίες εστιάζουν οι περισσότερες αιτήσεις είναι οι Βιοχημεία Φυτών, Βιοτεχνολογία, Αναπτυξιακή Βιολογία, Νευροβιολογία-Νευροεπιστήμες, Δομική Μοριακή Βιολογία, Βιοχημεία Μεμβρανών και Κυτταρικών Υποδοχέων, Δομική Πρωτεϊνοχημεία, Βιοχημεία-Βιολογία της Κυτταρικής Απόπτωσης και του Οξειδωτικού Στρες, Μοριακή-Κυτταρική Ανοσολογία, κλπ. Στη συνεδρίαση της FFC θα συζητηθούν επίσης οι αιτήσεις για τις FEBS Summer Fellowships 3μηνης διάρκειας, τις οποίες συνήθως υποβάλλουν μεταπτυχιακοί φοιτητές προκείμενου να εκπαιδευτούν σε εργαστηριακές τεχνικές αιχμής, χρήσιμες για τη διδακτορική τους διατριβή. Η FFC έχει δεχθεί 25 αιτήσεις και αναμένεται να εγκρίνει τις 10-12 προς χρηματοδότηση. Τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων αυτών είναι περίπου τα ίδια με αυτά των άλλων υποτροφιών της FEBS (ποιότητα εργαστηρίου υποδοχής, ποιότητα-αρτιότητα ερευνητικής πρότασης), ενώ για τον υποψήφιο δεν απαιτούνται δημοσιεύσεις διότι συνήθως βρίσκεται στην αρχή της ερευνητικής του σταδιοδρομίας. Στην 9μελή FEBS Fellowships Committee συμμετέχουν δύο μέλη της ΕΕΒΜΒ (Α. Γραβάνης gravanis@med.uoc.gr, Γ. Μόσσιαλος gmosialo@bio.auth.gr) στους οποίους μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για πληροφορίες. Επίσης, λεπτομερείς πληροφορίες για τις υποτροφίες που χορηγεί η FEBS υπάρχουν στην ιστοσελίδα της.

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Θεματική διημερίδα της ΕΕΒΜΒ στη Θεσσαλονίκη

Κυτταρική Επικοινωνία και Σηματοδότηση

Παρουσίαση από τον Χρ. Παναγιωτίδη

EEBMB

Στις 3-4 Απριλίου 2009 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η πρώτη θεματική διημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας με θέμα "Κυτταρική Επικοινωνία και Σηματοδότηση".

Οι θεματικές διημερίδες σε επιστημονικά θέματα αιχμής αποτελούν μια νέα πρωτοβουλία της ΕΕΒΜΒ που στοχεύει στην ενεργοποίηση και ενημέρωση των μελών της Εταιρείας, αλλά και των βιοχημικών, μοριακών βιολόγων και βιοεπιστημόνων γενικότερα, που δραστηριοποιούνται σε ιδρύματα της περιφέρειας.

Η θεματολογία της πρώτης διημερίδας επιλέχθηκε λόγω της εξαιρετικά μεγάλης σημασίας που έχει η κατανόηση των μηχανισμών με τους οποίους τα κύτταρα αντιλαμβάνονται και αντιδρούν στο περιβάλλον τους μέσω της πρόσληψης και επεξεργασίας μοριακών μηνυμάτων.

Οι διάφορες στρατηγικές λήψης και μεταγωγής σημάτων που χρησιμοποιούνται από προκαρυωτικά και ευκαρυωτικά κύτταρα σε φυσιολογικές και παθολογικές συνθήκες αναλύθηκαν λεπτομερειακά από τους δεκατρείς διακεκριμένους ομιλητές, από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού (καθηγητές Α. Γραβάνης, Χ. Δελιδάκης, Η. Καστανάς από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Δρ. Α. Πίντζας από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Δρ. Δ. Κοντογιάννης από το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλ. Φλέμιγκ", Δρ. Δ. Μάγκουρα από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, καθ. Ζ. Λυγερού, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δρ. Λ. Μπούτης και Δρ. Κ. Παπαζήσης, από το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης καθ. Π. Λιγοξυγκάκης, University of Oxford, U.K., Καθ. Α. Μουστάκας από Uppsala University, Sweden, Καθ. Φ. Τσίχλης, από Tufts University, U.S.A. και ο καθ. Δ. Κυριακίδης, Τμήμα Χημείας, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών).

Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίσθηκε από ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία, τόσο λόγω της ποιότητας των παρουσιάσεων όσο και λόγω της συμμετοχής περισσοτέρων από 250 εγγεγραμμένων επιστημόνων και φοιτητών. Χορηγοί της διημερίδας ήταν οι εταιρείες Lab Supplies, Roche, Bioline Scientific, New England Biolabs, Cell Signaling Technology, ΑΝΤΙ-ΣΕΛ, Biosure και Π. Ζαφειρόπουλος ΑΕ.

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Προσεχή Συνέδρια

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Διάφορα νέα

Εκδήλωση της ΕΕΒΜΒ και του ΕΙΕ

EIE, 12 Μαΐου 2009 Azzi

Την Τρίτη 12 Μαΐου 2009 πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Μοριακής Βιολογίας & Βιοχημείας και του Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας του Ε.Ι.Ε. με προσκεκλημένο τον Πρόεδρο της I.U.B.M.B., Prof. Angelo Azzi. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Β.Μ.Β., Καθ. Κ. Δραϊνας και ο Δ/ντης του Ι.Β.Ε.Β., Καθ. Φ. Κολίσης. Ακολούθησε παρουσίαση του ομιλητή από τον Δρ. Σ. Γκόνο και διάλεξη του Καθ. Angelo Azzi (Tufts University, Boston, USA) με θέμα: "Cell activation of vitamin E to tocopheryl phosphate: molecular signaling and gene regulation".

CAREX Grants

CAREX opens its second call for Transfer of Knowledge Grants (deadline for submission: 20 June, 2009). The primary aim of these grants is to give European scientists the opportunity to gain knowledge in a scientific or technological field relevant to research on life in extreme environments by visiting a research institution in a European Country.

This second round will result in the award of eight short visit grants (up to 1,100€ each) of which four will be awarded to students and PhD students. Details on the scope, process and eligibility criteria are attached and can be found on our website.

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου