Ελληνικη Εταιρεια Βιοχημειας και Μοριακης Βιολογιας

e-δελτίο - 07/2012

Σημ.: Το δελτίο είναι διαθέσιμο και σε μορφή PDF (μέγεθος: 438 KiB).

Περιεχόμενα

63ο Συνέδριο ΕΕΒΜΒ

Ηράκλειο Κρήτης, Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας, 9-11 Νοεμβρίου 2012 HSBMB Conference

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση σας προσκαλούμε στο 63ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας, από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου 2012.

Στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου να καλύψει το ευρύτερο δυνατό φάσμα της θεματολογίας της σύγχρονης Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας σε διάφορους οργανισμούς/μοντέλα. Μεταξύ των θεματικών ενοτήτων του Συνεδρίου περιλαμβάνονται: η Μοριακή/Γενετική Βάση των Ασθενειών, η Κυτταρική Σηματοδότηση και η Ρύθμιση της Γονιδιακής Έκφρασης, η Λειτουργική Γονιδιωματική/Πρωτεομική, η Κυτταρική Επικοινωνία, η Συστημική Βιολογία/Βιοπληροφορική, η Νευροβιολογία, η Κυτταρική Γήρανση, η ∆ομική Βιολογία, η Βιοτεχνολογία και άλλες.

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι στιγμής, έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση οι: Prof. F. Lang (Tuebingen), Prof. F. Guillemot (London), Dr. M. Tarsounas (Oxford), Prof. H. Spaink (Leiden), Dr. L. Foukas (London), Dr. A Malliri (Manchester), Καθ. Θ. Φώτσης (Ιωάννινα), Καθ. Α. Μαργιωρής (Ηράκλειο), ∆ρ. Α. Χρόνη (Αθήνα) ενώ αναμένονται και άλλες διεθνείς και ελληνικές συμμετοχές.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του συνεδρίου θα είναι η διεξαγωγή παράλληλων συνεδριών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερους και ιδιαίτερα νέους επιστήμονες να παρουσιάσουν προφορικά την ερευνητική τους δραστηριότητα και να ανταλλάξουν ιδέες σε πιο εξειδικευμένα θέματα.

Η ΕΕΒΜΒ και το ετήσιο συνέδριό της, με την προσήλωση στην επιστημονική/ερευνητική αριστεία έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη επιστημονική παράδοση, συμβάλλοντας στην επιμόρφωση και ενημέρωση όχι μόνο της επιστημονικής κοινότητας αλλά και του ευρύτερου κοινού στον τομέα των Βιοεπιστημών, με προεκτάσεις και εφαρμογές στην καθημερινή ζωή. Είμαστε βέβαιοι ότι και η φετινή διοργάνωση στην Κρήτη, ένα τόπο με έντονη διεθνή ερευνητική δραστηριότητα, θα διασφαλίσει μια άκρως παραγωγική συνάντηση, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα, το υψηλό επίπεδο έρευνας που πραγματοποιείται στη χώρα μας και τη βαρύτητα που δίνει η ΕΕΒΜΒ στην Παιδεία και Έρευνα, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες.

Με την πεποίθηση ότι το 63ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας θα αποτελέσει το κατάλληλο πεδίο για την επωφελή ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης ανάμεσα σε διακεκριμένους επιστήμονες αλλά και νεότερους συναδέλφους, σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε ενεργά, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην επιτυχία του συνεδρίου.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

∆ρ. Γιώργος Παναγιώτου
Πρόεδρος της ΕΕΒΜΒ
Καθ. Χρήστος Στουρνάρας
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής

Μέλη της ΟΕ:

Α. Γραβάνης, Α. Ηλιόπουλος, Π. Θεοδωρόπουλος, Κ. Καλαντίδης Σ. Καμπράνης, Δ. Καραγωγέως, Δ. Καρδάσης, Γ. Κουμουνδούρος, Α. Οικονόμου, Ε. Παπακωνσταντή, Ι. Σουγκλάκος, Γ. Σουρβίνος, Ν. Ταβερναράκης, Χ. Τσατσάνης, Ι. Χαραλαμπόπουλος.

Εγγραφές και γενικές πληροφορίες
www.eebmb2012.gr
Υποβολή εργασιών ως 24 Σεπτεμβρίου 2012
Εγγραφές Μέχρι και 24/9/2012 Μέχρι και 15/10/2012 Μετά τις 15/10/2012 & on-site
Μέλη 55€ 65€ 70€
Αρωγά Μέλη 35€ 40€ 50€
Μη Μέλη 100€ 115€ 135€
Προπτυχιακοί Φοιτητές 20€ 20€ 20€

Το δικαίωμα συμμετοχής περιλαμβάνει: παρακολούθηση του επιστημονικού προγράμματος, επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο, παραλαβή τσάντας και όλου του έντυπου συνεδριακού υλικού, CD εργασιών του συνεδρίου, κονκάρδα, βεβαίωση συμμετοχής, καφέ στα διαλείμματα και συμμετοχή στο Κοκτέιλ Υποδοχής.

Το δικαίωμα συμμετοχής των προπτυχιακών φοιτητών περιλαμβάνει παρακολούθηση του επιστημονικού προγράμματος, βεβαίωση συμμετοχής και το CD των εργασιών του συνεδρίου.

Για κρατήσεις δωματίων - αεροπορικά εισιτήρια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμματεία του Συνεδρίου:

ERA logo Τηλ.: 210 3634944
Fax: 210 3631690
E-mail: info@era.gr
Website: www.era.gr

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Διάλεξη Venki Ramakrishnan

Εκδήλωση υπό την αιγίδα της ΕΕΒΜΒ Venki Ramakrishnan

Η ΕΕΒΜΒ, μαζί με την Ελληνική Κρυσταλλογραφική Εταιρεία και την Ελληνική Εταιρεία Υπολογιστικής Βιολογίας & Βιοπληροφορικής, διοργάνωσαν στις 5 Ιουλίου μια ενδιαφέρουσα επιστημονική εκδήλωση με καλεσμένο τον βραβευμένο με το Nobel Χημείας 2009, καθηγητή Venki Ramakrishnan. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δρακόπουλος" του ΕΚΠΑ, και η διάλεξη είχε τίτλο "Antibiotics help illuminate ribosome function and vice versa". Τον ομιλητή παρουσίασαν ο καθηγητής του Βιολογικού τμήματος Σ. Χαμόδρακας, ο πρόεδρος της ΕΕΒΜΒ, και ο καθηγητής Ευάγγελος Μουδριανάκης, που προσκάλεσε τον ομιλητή και ήταν ο κεντρικός οργανωτής της εκδήλωσης. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο V. Ramakrishnan έδωσε μια εξαιρετική ομιλία, παρουσιάζοντας το μεγάλο επίτευγμα της ανακάλυψης της τριτοταγούς δομής του ριβοσώματος και τη σημασία των μελετών αυτών για την κατανόηση τόσο της πρωτεϊνοσύνθεσης όσο και του μηχανισμού δράσης πολλών αντιβιοτικών.

Venki Ramakrishnan talk

Ο V. Ramakrishnan ήταν υπεύθυνος για την κρυστάλλωση και την ανακάλυψη σε μεγάλη ευκρίνεια της δομής της 30S υπομονάδας του ριβοσώματος προκαρυωτικών οργανισμών, και μοιράστηκε το βραβείο Nobel με τους Thomas Steitz και Ada Yonath. Το επίτευγμα αυτό ήταν από τα μεγαλύτερα της δομικής βιολογίας και δεν είναι τυχαίο ότι ο V. Ramakrishnan εργάζεται στο περίφημο MRC Laboratory of Molecular Biology στο Cambridge, όπου συμπλήρωσε μια διακεκριμένη λίστα από νομπελίστες δομικούς βιολόγους του ίδιου ινστιτούτου, όπως οι John Kendrew, Max Perutz, Francis Crick, Aaron Klug και John Walker.

Ο Venki Ramakrishnan χειροκροτήθηκε θερμά από το ακροατήριο, όχι μόνο για την ομιλία του αλλά και για τη δημόσια τοποθέτησή του για τη στήριξη της Ελληνικής ερευνητικής κοινότητας, όντας ένας από τους 20 νομπελίστες που υπέγραψαν την πρόσφατη διακήρυξη στο περιοδικό Science.

Η ΕΕΒΜΒ ευχαριστεί θερμά τον καθηγητή Ramakrishnan για την παρουσία του στην Αθήνα, τον καθηγητή Ε. Μουδριανάκη για την ιδέα της εκδήλωσης, τα μέλη του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ για την άψογη διοργάνωση και το Κοινωφελές Ίδρυμα "Αλέξανδρος Ωνάσης" για την ευγενική τους χορηγία.

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα Δραΐνα

Η FEBS τιμά τη μνήμη του Drainas

Συμπληρώθηκε στις 5 Ιουλίου ένας χρόνος από τον απροσδόκητο χαμό του Κώστα Δραΐνα, επί σειρά ετών Προέδρου της ΕΕΒΜΒ. Όπως είναι γνωστό, ο Κώστας ήταν και ενεργό μέλος της FEBS, συμμετέχοντας στο Education Committee και πολλές άλλες δραστηριότητες της FEBS. Σε ένδειξη τιμής για τη συνεισφορά του αυτή, η FEBS αποφάσισε να αφιερώσει στη μνήμη του ένα από τα sessions του επικείμενου 37th FEBS - 22nd IUBMB Congress, που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στη Σεβίλλη. Επίσης, η Education Committee θα τιμήσει τον Κώστα στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου.

S05.3 Life in Extreme Environments (in memoriam of Costas Drainas) (Friday, Sept 7)
  • Bruno Franzetti, Grenoble, FR
  • Juan Luis Ramos, Granada, ES
  • Rafaek Vicuña, Santiago, CL

7th FEBS - 22nd IUBMB Congress: From Single Molecules to Systems Biology

Sevilla-Spain, September 4th-9th 2012
Sevila FEBS-IUBMB

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Μεταπτυχιακά προγράμματα

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
"ΚΛΙΝΙΚΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ – ΜΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ"

Univ. of Athens

Η Ειδική Διατμηματική Επιτροπή (Ε.Δ.Ε.) του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) των Τμημάτων Βιολογίας, Χημείας και Νοσηλευτικής του Παν/μίου Αθηνών, αποφάσισε την προκήρυξη για την εισαγωγή Μεταπτυχιακών Φοιτητών για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.), διετούς φοίτησης, στο γνωστικό αντικείμενο "ΚΛΙΝΙΚΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ – ΜΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ".

Στο πιο πάνω Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί, ως Μεταπτυχιακοί Φοιτητές, πτυχιούχοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων Βιολογίας, Χημείας, Νοσηλευτικής, Ιατρικής και άλλων συναφών με τη Βιολογία επιστημών, από ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

Το ειδικό έντυπο της αίτησης υποψηφιότητας βρίσκεται στη γραμματεία του Τμήματος Βιολογίας καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://dbmb.biol.uoa.gr/mde/index.htm. Σχετικές πληροφορίες παρέχονται από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ στο τηλ. 210-7274502, και τη Γραμματεία του Τμήματος Βιολογίας.

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
"ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΖΩΗΣ"

Univ. of Patras

Τα Τμήματα Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Φυσικής, Βιολογίας, και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ανακοινώνουν ότι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-13 θα λειτουργήσουν το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην "Πληροφορική Επιστημών Ζωής".

Το ΔΠΜΣ οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στην "Πληροφορική Επιστημών Ζωής" ή Διδακτορικού Διπλώματος (ΔΔ).

Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Επιστημών Ζωής και Πληροφορικής και συναφών Τμημάτων των ημεδαπών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.med.upatras.gr
Τηλ: 2610-969114
Fax: 2610 996103
rapti@med.upatras.gr (κ. Ράπτη Βάλλη)

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Προσεχή συνέδρια

Προσεχή Συνέδρια

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου