Ελληνικη Εταιρεια Βιοχημειας και Μοριακης Βιολογιας

e-δελτίο - 12/2012

Σημ.: Το δελτίο είναι διαθέσιμο και σε μορφή PDF (μέγεθος: 678 KiB).

Περιεχόμενα

63ο Συνέδριο ΕΕΒΜΒ

Απολογισμός από τον Χ. Στουρνάρα, Πρόεδρο της Ο.Ε. HSBMB Conference

Στις 9-11 Νοεμβρίου 2012 διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ηράκλειο Κρήτης το 63ο Πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας. Συνολικά παρευρέθηκαν 496 σύνεδροι, ενώ υπήρξαν 39 προφορικές παρουσιάσεις και 157 αναρτημένες εργασίες. Ο αριθμός των εργασιών που εγκρίθηκαν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός για περιφερειακό συνέδριο, παρά την κρίση στη χρηματοδότηση της έρευνας στην Ελλάδα και την επακόλουθη μείωση στον αριθμό των ενεργών ερευνητών. Στις προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις αντιπροσωπεύτηκε όλη η θεματολογία της σύγχρονης Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, με ιδιαίτερα έντονη την παρουσία νέων ερευνητών. Και τις τρεις μέρες του συνεδρίου το αμφιθέατρο ήταν συνεχώς γεμάτο από τα μέλη της εταιρείας μας και τους νέους μεταπτυχιακούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές!

Στο ιδιαίτερα υψηλό επιστημονικό επίπεδο του συνεδρίου συνέβαλαν οι προσκεκλημένοι ομιλητές F. Guillemot (London), F. Lang (Tuebingen), A. Μαλίρη (Manchester), A. Nordheim (Tuebingen), H. Spaink (Leiden), M. Tarsounas (Oxford), Λ. Φούκας (London), Θ. Φώτσης (Ιωάννινα), Κ. Σταθόπουλος (Πάτρα) και Α. Χρόνη (Αθήνα).

Στην τελετή λήξης του Συνεδρίου απονεμήθηκαν από ένα βραβείο, καθώς και έπαινοι στις καλύτερες προφορικές και γραπτές ανακοινώσεις.

Το βραβείο καλύτερης προφορικής ανακοίνωσης απονεμήθηκε στους Mermigka G., Vlatakis I., Helm J., Schumacher H., Dandoulaki M., Kalantidis K. για την εργασία "Enhancer of RNA interference -1-like-1: One more player in the RNA processing game of the chloroplast".

Έπαινος προφορικής ανακοίνωσης απονεμήθηκε στους: Kesisova I., Tsoulou A., Arapatzi C., Girod A., Chatzaki A., Giannis A., Agianian B., Koffa M., για την εργασία "Tripolin A, a Novel Small-Molecule Inhibitor of Aurora Kinase, reveals new regulation of HURP’s binding on Microtubules" καθώς και στους Thymiakou, E., Kelly C.E., Dixon J.E., Tanaka S., Godwin J., Episkopou V, για την εργασία "Enhancement of BMP-Smad signaling responses by Rnf165/Ark2C E3 ubiquitin ligase mediates motor axon extension".

Το βραβείο καλύτερης γραπτής ανακοίνωσης απονεμήθηκε στους: Nakos K., Yokoyama H., Anagnostou D., Mattaj I. and Koffa M, για την εργασία "CHD4 is a RanGTP-dependent MAP that stabilizes microtubules and regulates bipolar spindle formation".

Έπαινος γραπτής ανακοίνωσης απονεμήθηκε στους Vassilaki N., Kalliampakou K.I., Kotta-Loizou I., Befani C., Liakos P., Simos G., Mentis A.F., Kalliaropoulos A., Doumba P.P., Smirlis D., Bauhofer O., Poenisch M., Windisch M.P., Lee M.E., Koskinas J., Bartenschlager R. and Mavromara P., για την εργασία "Low Oxygen Tension Enhances Hepatitis C Virus Replication", καθώς και στους Tsikala G., Kandaraki A., Karagogeos D., Strigini M., για την εργασία "Study of the role of the tyrosine kinase Btk29A in the development of the respiratory system of Drosophila melanogaster".

Επίσης χορηγήθηκαν από την ΕΕΒΜΒ 20 υποτροφίες συμμετοχής στο Συνέδριο, ύψους 150 ευρώ έκαστη, σε νέους επιστήμονες κάτω των 30 ετών, που εκπονούν διδακτορική διατριβή. Τέλος, στο συνέδριο απονεμήθηκαν και τα δύο βραβεία Γαρδίκη-Κουΐδου, στους Ελένη Βεργαδή (Παν/μιο Κρήτης) και Αλέξανδρο Πετρόπουλο (ΙΙΒΕΑΑ).

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, για μια ακόμα χρονιά ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή τόσο αρωγών μελών / μεταπτυχιακών φοιτητών (89 εγγραφές) όσο και άλλων φοιτητών (297 εγγραφές), προσδίνοντας στο συνέδριο ιδιαίτερη ζωντάνια.

Το συνέδριο διοργανώθηκε στους χώρους του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη χορηγία τους εκφράζονται στις εταιρείες ANALAB, ΑΝΤΙΣΕΛ – Αφοι Σελίδη Α.Ε., ΒΑΡΕΛΑΣ ΑΕ, BIOLine Scientific, CHEMBIOTIN, Interlab Ltd, GENOTEST - Γ. Κορδοπάτης, Lab Supplies Scientific– Π. Γαλάνης & Σια Ο.Ε., MERCK-MILLIPORE, SafeBlood BioAnalytica και Sarstedt, στους εκδοτικούς οίκους Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας, Εκδόσεις Πασχαλίδη και Εκδόσεις Έμβρυο, καθώς και στα ευρωπαϊκά προγράμματα TransPOT και EuFishBiomed. Επίσης, ευχαριστούμε το γραφείο διοργάνωσης ERA Ltd για την ουσιαστική συνεισφορά του στην άψογη διοργάνωση του συνεδρίου.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και για τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που σφράγισαν με τον ενθουσιασμό και την σπουδαία δουλειά που προσέφεραν την επιτυχημένη προετοιμασία αλλά και διενέργεια του Συνεδρίου μας.

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

In memoriam Costas Drainas

Εκδήλωση υπό την αιγίδα της ΕΕΒΜΒ Rafael Vicuna Gul Guner-Akdogan

Στο πρόσφατο 37th FEBS & 22nd IUBMB Congress που έγινε στη Σεβίλλη, με τίτλο "From Single Molecules to Systems Biology", η FEBS τίμησε τη μνήμη του Κώστα Δραΐνα, αφιερώνοντάς του τη συνεδρία "Life in Extreme Environments". Με τον τρόπο αυτό η FEBS έδειξε την εκτίμησή της για την προσφορά του Κώστα τόσο στην Ελληνική επιστημονική κοινότητα όσο και στη FEBS. Ο προεδρεύων της συνεδρίας, καθηγητής Rafael Vicuna αναφέρθηκε στη σταδιοδρομία και τα επιστημονικά επιτεύγματα του Κ. Δραΐνα, ενώ η πρόεδρος της Education Committee, Gul Guner-Akdogan παρουσίασε τη συνεισφορά του στην επιτροπή αυτή, της οποίας ήταν μέλος από το 2009, κάνοντας επίσης και μια αναφορά στην προσωπικότητά του και την φιλία που τους έδενε για πολλά χρόνια. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν πολλοί Έλληνες σύνεδροι καθώς και φίλοι του Κώστα από άλλες χώρες.

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

37th FEBS & 22nd IUMBB Congress

Σεβίλη, 4-9 Σεπτεμβρίου 2012 Stathis Gonos Zoi Lygerou

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στη Σεβίλλη το 37th FEBS & 22nd IUMBB Congress. Στο συνέδριο συμμετείχαν 2454 επιστήμονες από 73 χώρες. Συνολικά, υπήρχαν 1703 αναρτημένες ανακοινώσεις και 122 προφορικές παρουσιάσεις εργασιών. Είναι σημαντικό ότι τόσο το EMBO όσο και το ERC διοργάνωσαν χωριστά sessions στο συνέδριο, ενισχύοντας τις σχέσεις της FEBS με αυτούς τους οργανισμούς. Από την Ελλάδα υπήρχαν 20 συμμετοχές, ενώ στους προσκεκλημένους ομιλητές τη χώρα μας εκπροσώπησε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών Ζωή Λυγερού, που είχε προταθεί από την εταιρεία μας, καθώς και ο συνάδελφος Στάθης Γκόνος (ΕΙΕ). Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο θα βρείτε στο newsletter της FEBS: www.febs.org/index.php?id=139

Seville

FEBS/IUBMB Council Meetings, 9-10 Σεπτεμβρίου 2012

Στις 9-10 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τη λήξη του Συνεδρίου FEBS/IUBMB στη Σεβίλλη, πραγματοποιήθηκε το 52ο Συμβούλιο της FEBS, στο οποίο συμμετείχε ως εκπρόσωπος της ΕΕΒΜΒ ο Πρόεδρος της Εταιρείας, Γιώργος Παναγιώτου. Στις εκλογές που έγιναν στη διάρκεια του συμβουλίου επανεξελέγη ως Γεν. Γραμματέας της FEBS o Israel Pecht, ανανεώνοντας έτσι τη θητεία του μέχρι 31-12-2016. Επίσης, από Ελληνικής πλευράς, ο καθηγητής Μανώλης Φραγκούλης εξελέγη ως μέλος του Science & Society Committee. Στις διάφορες άλλες αρχαιρεσίες, επανεξελέγη η Gul Guner ως πρόεδρος της Education Committee, καθώς και διάφορα άλλα μέλη στις Publications, Advanced Courses, Education και Fellowships Committees.

Το Συμβούλιο απασχόλησαν και μια σειρά άλλα θέματα, τα κυριότερα των οποίων αναφέρονται εν συντομία παρακάτω:

Η FEBS προτείνει τη δημιουργία μιας κεντρικής βάσης δεδομένων που θα περιέχει τα στοιχεία των μελών όλων των Constituent Societies, ώστε να δύναται να επικοινωνεί άμεσα και αποτελεσματικά με τα μέλη για όλες τις δραστηριότητές της. Αρκετές εταιρείες όμως εκδήλωσαν επιφυλάξεις, σχετικές με την ισχύουσα νομοθεσία στις χώρες τους για τη διάθεση προσωπικών δεδομένων. Η ΕΕΒΜΒ προτίθεται να ζητήσει από κάθε μέλος της την έγκριση της αποστολής αυτών των στοιχείων στη FEBS. Γενικότερα, τονίστηκε από τον Γ.Γ. της FEBS η ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης και συμμετοχής των εταιρειών στις συναντήσεις των διαφόρων Committees και σε άλλες δραστηριότητες.

Όπως είναι γνωστό, μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες της FEBS είναι η έκδοση των επιστημονικών περιοδικών της, FEBS Letters, FEBS Journal και Molecular Oncology. Μικρή μείωση παρουσίασε το πρώτο στο Impact Factor του, ενώ ο δείκτης των άλλων δύο είναι ανοδικός. Αυξάνει επίσης η αναγνωσιμότητα όλων των περιοδικών, αν και μειώνονται οι νέες συνδρομές. Το θέμα του εκδοτικού μοντέλου των περιοδικών είναι πολύ σύνθετο, λόγω της συνεχούς ανόδου του μοντέλου δημοσίευσης οpen αccess. Προς το παρόν, η FEBS θα συνεχίσει το βασισμένο σε συνδρομές μοντέλο, θεωρείται όμως βέβαιο ότι θα αναγκασθεί να αλλάξει στα επόμενα χρόνια. Ήδη έχει ξεκινήσει η πειραματική έκδοση του περιοδικού FEBS Open Bio, στο οποίο προς το παρόν κυρίως προωθούνται άρθρα που είναι μεν καλής ποιότητας, αλλά δεν είναι κατάλληλα ένα εκ των τριών άλλων περιοδικών.

Το θέμα της επερχόμενης αλλαγής στο εκδοτικό μοντέλο επηρεάζει και με έναν άλλο τρόπο τη FEBS, κάτι που αποτέλεσε το σημαντικότερο θέμα του Συμβουλίου. Η FEBS λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός της από τις συνδρομές των περιοδικών. Υπολογίζεται ότι με την αναμενόμενη επικράτηση του μοντέλου open access, το ποσό αυτό θα περιοριστεί περίπου στο 1/3. Προτάθηκε λοιπόν να αρχίσει από τώρα η εξοικονόμηση χρημάτων, ώστε αυτά να επενδυθούν και να αποδίδουν ένα σταθερό ετήσιο εισόδημα. Σαν αποτέλεσμα, θα υπάρξει άμεσα μια μεγάλη μείωση στους προϋπολογισμούς για υποτροφίες, advanced courses, και άλλες δραστηριότητες της FEBS, αν και βεβαίως θα τηρηθούν όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις.

Στις 7 Σεπτεμβρίου έγινε και η 21η Γενική Συνέλευση της IUBMB. Πρόεδρος για τα επόμενα τρία χρόνια είναι ο Gregory Petsko. Για πρώτη φορά φέτος δημιουργήθηκε η θέση του Past-President, ώστε να παραμένει στο Executive Committee ο αποχωρών πρόεδρος και να εξασφαλίζεται έτσι καλύτερη συνέχεια στη λειτουργία της Ένωσης. Τη θέση αυτή κατέλαβε ο Angelo Azzi. Παρουσιάστηκαν επίσης διάφοροι απολογισμοί των δραστηριοτήτων της IUBMB, μία εκ των οποίων από τον συνάδελφο Στάθη Γκόνο (IUBMB Congresses & Conferences). Τα προσεχή συνέδρια της IUBMB έχουν προγραμματιστεί για το Μαρόκο (2013), Ταϊβάν (2014) και Βραζιλία (2015). Τέλος, στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν, ο Joan Guinovart αναδείχθηκε στη θέση του President-Elect.

FECTS Council Μeeting, 29 Αυγούστου 2012

FECTS

Στο πρόσφατο συνέδριο της Federation of European Connective Tissue Societies (FECTS), την εταιρεία μας εκπροσώπησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Νίκος Καραμάνος, υπεύθυνος της Ομάδας Έρευνας Συνδετικού Ιστού και Εξωκυττάριου χώρου, που ενεργοποιείται στα πλαίσια της ΕΕΒΜΒ. Το συνέδριο γίνεται κάθε δύο χρόνια. Το 2012 έγινε στο Katowice της Πολωνίας, ενώ το 2014 θα γίνει στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Το FECTS Council Meeting και η Γενική Συνέλευση των μελών αποφάσισε την μετονομασία της FECTS σε European Matrix Biology, με αντίστοιχη αλλαγή στην ιστοσελίδα (www.matrixbiology.eu), η οποία θα ανανεώνεται σταδιακά. Αποφασίστηκε επίσης ομόφωνα, μετά από πρόταση του Ν. Καραμάνου, ότι το μεθεπόμενο διεθνές συνέδριο, το οποίο θα είναι σε κοινή συνεδρία με το ISMB (international Society for Matrix Biology) θα γίνει στην Ελλάδα το 2016.

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Εγκαίνια της αίθουσας Brian Clark

Σπέτσες, 24-30 Σεπτεμβρίου 2012

Στα πλαίσια του θερινού σχολείου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Free Radical Research (24- 30 Σεπτεμβρίου 2012, Σπέτσες), πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση από την IUBMB για να τιμήσει τα επιστημονικά επιτεύγματα του Καθηγητή Brian Clark. Παράλληλα, εγκαινιάστηκε η νέα αίθουσα Brian F.C. Clark Hall / IUBMB. Η μακροχρόνια και πρωτοποριακή πορεία του Καθηγητή Clark συνέβαλλε καταλυτικά στην κατανόηση των μηχανισμών της κυτταρικής ζωής. Στην τιμητική εκδήλωση για τον Καθηγητή Clark, έδωσαν ομιλίες διακεκριμένοι επιστήμονες όπως η Daniela Rhodes (MRC), και ο Mike Walsh (University of Calgary- Medicine). Στην εκδήλωση, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών της ΕΕΒΜΒ, απήθυνε χαιρετισμό η Γ. Γραμματέας της Εταιρείας Διδώ Βασιλακοπούλου.

Univ. of Athens

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Τα νέα των μελών

E. Fragoulis

Μια σημαντική επιτυχία για την εταιρεία μας ήταν η εκλογή του συνάδελφου Μανώλη Φραγκούλη, καθηγητή Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως μέλους της FEBS Science & Society Committee. Οι στόχοι της επιτροπής, όπως καθορίστηκαν κατά την ίδρυσή της το 2001, είναι:

Η συμμετοχή του καθηγητή Φραγκούλη στην επιτροπή, θα βοηθήσει και στις προσπάθειες της ΕΕΒΜΒ να παρεμβαίνει σε καίρια θέματα επιστημονικού χαρακτήρα που ενδιαφέρουν την ελληνική κοινωνία.


Tokatlidis-Karamanos

Δύο Έλληνες συνάδελφοι, ο Κώστας Τοκατλίδης (Καθηγητής του Παν/μίου Κρήτης και ερευνητής του ΙΜΒΒ) και ο Νίκος Καραμάνος (Καθηγητής Βιοχημείας στο Παν/μιο Πατρών), επελέγησαν στο Editorial Board και Advisory Board, αντιστοίχως, του γνωστού βιοχημικού περιοδικού FEBS Journal.


Extracellular Matrix

Εκδόθηκε πρόσφατα από τον οίκο De Gruyter το βιβλίο "Extracellular Matrix: Pathobiology and Signaling", με Editor τον συνάδελφο Νίκο Καραμάνο. Εκτός από το hardcover υπάρχει διαθέσιμο και e-book στη διεύθυνση http://www.degruyter.com/view/product/174386. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε την 6η Σεπτεμβρίου στο FEBS-IUBMB Congress της Σεβίλλης, παρουσία πολλών επιστημόνων. Το βιβλίο είναι μια σημαντική προσπάθεια, με πάνω από 120 συγγραφείς και 888 σελίδες, που αναβαθμίζει το πεδίο.

"The book Extracellular Matrix: Pathobiology and Signaling provides a comprehensive and up to date collection of very relevant topics for understanding the various facets of extracellular matrix and its interactions with cells in normal tissue as well as in disease. It represents the current front-line and will serve as a reference for extracellular matrix and posttranslational modifications." (Dick Heinegård, Department of Clinical Sciences, Lund University, Sweden).

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Προσεχή συνέδρια

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Υπενθύμιση

Η επιτυχής λειτουργία της ΕΕΒΜΒ εξαρτάται απόλυτα από την οικονομική ενίσχυση που λαμβάνει από τα μέλη της, στη μορφή των ετήσιων συνδρομών. Λόγω των πολλών εξόδων για την στήριξη των συνεδρίων της εταιρείας και την προώθηση των στόχων της, η αναγκαιότητα της οικονομικής υποστήριξής της από τα μέλη είναι επιτακτική. Σας παρακαλούμε λοιπόν να τακτοποιήσετε τις εκκρεμότητές σας όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Η συνδρομή παραμένει στα περσινά επίπεδα, δηλαδή 40 ευρώ για τα τακτικά μέλη και 20 ευρώ για τα αρωγά. Μπορεί να γίνει απευθείας κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό της ΕΕΒΜΒ και αποστολή της απόδειξης με e-mail ή fax στον ταμία της εταιρείας, Δ. Κλέτσα (dkletsas@bio.demokritos.gr, 210-6511767).

Τραπεζικός Λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας: 04948150331
Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας & Μοριακής Βιολογίας
IBAN: GR3101100490000004948150331
BIC: ETHNGRAA

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου