Ελληνικη Εταιρεια Βιοχημειας και Μοριακης Βιολογιας

e-δελτίο - 03/2014

Σημ.: Το δελτίο είναι διαθέσιμο και σε μορφή PDF (μέγεθος: 1149 KiB).

Περιεχόμενα

65ο Συνέδριο της ΕΕΒΜΒ - Πρώτη ανακοίνωση

Θεσσαλονίκη, 28-30 Νοεμβρίου 2014 FEBS-MPST

Το Δ.Σ. της ΕΕΒΜΒ ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά ότι το 65ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, 28-30 Νοεμβρίου 2014, στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (http://www.tch.gr/).

Περιμένουμε ότι, για μια ακόμα χρονιά, θα συνεχισθεί η μεγάλη συμμετοχή των μελών της Εταιρείας και των φοιτητών μας στις εργασίες του Συνεδρίου. Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου βρίσκεται ήδη στη διαδικασία κατάρτισης του προγράμματος των προσκεκλημένων ομιλητών που θα περιλαμβάνει συναδέλφους τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε μελλοντικές εγκυκλίους καθώς και στην ιστοσελίδα της Εταιρείας.

Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου είναι ο συνάδελφος Χρήστος Παναγιωτίδης και μέλη οι Κωνσταντίνος Βλαχονάσιος, Θωμάς Γιαννακούρος, Φαίδρα Ελευθερίου, Άγγελος Κανελλής, Σοφία Κουΐδου-Ανδρέου, Δημήτριος Κυριακίδης, Αντιγόνη Λάζου, Αντώνιος Μακρής, Γεώργιος Μόσιαλος, Νικόλαος Παπανικολάου, Θεόδωρος Σκλαβιάδης, Γεώργιος Τζημαγιώργης, Αστέριος Τσιφτσόγλου, Ευδοξία Χατζηβασιλείου, Μαργαρίτα Χατζοπούλου-Κλαδαρά και Θεοδώρα Χολή-Παπαδοπούλου.

TCH

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

64ο Συνέδριο της ΕΕΒΜΒ - Απολογισμός

Απολογισμός από τον Δ. Κλέτσα, Πρόεδρο της Ο.Ε.

Στις 6-8 Δεκεμβρίου 2013 διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ίδρυμα Ευγενίδου το 64ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας. Το Συνέδριο ήταν όπως πάντα ανοιχτό σε όλη τη θεματολογία της σύγχρονης Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, καθώς και σε διεπιστημονικές προσεγγίσεις για τη διερεύνηση ερωτημάτων αιχμής. Το παρακολούθησαν 882 σύνεδροι, πραγματοποιήθηκαν 18 διαλέξεις από προσκεκλημένους ομιλητές, 57 προφορικές παρουσιάσεις, 203 αναρτημένες ανακοινώσεις και 2 εταιρικές διαλέξεις. Ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων αλλά και των εργασιών που υποβλήθηκαν, παρά τη μειωμένη χρηματοδότηση της έρευνας στη χώρα μας, δείχνει ανάγλυφα τη μεγάλη και αυξανόμενη δυναμική της Εταιρείας μας. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικός είναι ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων μεταδιδακτορικών και μεταπτυχιακών ερευνητών, αλλά και προπτυχιακών φοιτητών, που έδωσαν ιδιαίτερη ζωντάνια στο Συνέδριο. Στην κατεύθυνση αυτή, στο 64ο Συνέδριο εγκαινιάστηκε ένας νέος θεσμός, δηλαδή η διεξαγωγή ενός ανεξάρτητου Forum Νέων Επιστημόνων, μελών της Εταιρείας μας. Οργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία από μία επιτροπή νέων ερευνητών που βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της διδακτορικής τους διατριβής ή που μόλις έχουν αρχίσει την καριέρα τους ως μεταδιδακτορικοί ερευνητές και πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν το Κεντρικό Συνέδριο στο ίδιο χώρο. Ένα ειδικό αφιέρωμα για το Forum υπάρχει σε άλλες σελίδες αυτού του e-δελτίου. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Forum θα αποτελέσει ένα επιπλέον έναυσμα για τους νέους συναδέλφους για μια πιο ενεργό συμμετοχή στην ΕΕΒΜΒ.

HSBMB 64

Στο Συνέδριο δόθηκε ένας μεγάλος αριθμός διαλέξεων από διακεκριμένους ξένους και έλληνες ερευνητές, τους Α. Ephrussi (Heidelberg), M. Frye (Cambridge), H. Gerhardt (London), C. Jagla (Clermont-Ferrand), K. Nasmyth (Oxford), P.Ross (Cork), A. Sonnenberg (Amsterdam) και T.Wynn (NIH), Χ. Δελιδάκη (Ηράκλειο), Α. Θεοχάρη (Πάτρα), Δ. Κοντογιάννη (ΕΚΕΒΕ Φλέμινγκ), Μ. Κόφφα (Αλεξανδρούπολη), Ζ. Λυγερού (Πάτρα), Γ. Μόσιαλο (Θεσσαλονίκη), C. Murphy (Ιωάννινα), D. Nikitovic (Ηράκλειο), Γ. Σίμο (Λάρισα) και Κ. Τοκατλίδη (Ηράκλειο). Στην πρόσκληση των ομιλητών συνεισέφερε με ευγενική χορηγία και η Company of Biologists (UK).

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου οργανώθηκε μία ενδιαφέρουσα στρογγυλή τράπεζα με θέμα "Από την Μοριακή Διάγνωση στην Κλινική Πράξη". Συντονιστής ήταν ο συνάδελφος Εμ. Φραγκούλης και συμμετείχαν επίσης οι συνάδελφοι Α. Σκορίλας, Δ. Γιαννουκάκος και Γ. Ζωγράφος.

Στο τέλος του Συνεδρίου απονεμήθηκαν βραβεία και έπαινοι για προφορικές και αναρτημένες εργασίες. Συγκεκριμένα,

64th HSBMB registrations

64th HSBMB submissions

Επίσης χορηγήθηκαν από την ΕΕΒΜΒ 35 υποτροφίες μετακίνησης σε νέους επιστήμονες ηλικίας κάτω των 32 ετών που εκπονούν τη διδακτορικής τους διατριβή ή είναι μεταδιδακτορικοί συνεργάτες.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τις χορηγίες τους, που συνέβαλαν στη επιτυχή διοργάνωση του Συνεδρίου, δίνονται στην Company of Biologists (UK), στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και στο ΙΙΒΕΑΑ, καθώς και στις εταιρείες LAB SUPPLIES (Επίσημος χορηγός), ΑΝΤΙ-ΣΕΛ, ΒΑΡΕΛΑΣ Α.Ε., BIOLINE SCIENTIFIC, BIODATA, CHEMBIOTIN, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ, ELPEN, LIFE DCIENCE CHEMILAB, MERCK A.E., PROT AT ONCE. Επίσης, ευχαριστούμε το γραφείο διοργάνωσης ERA Ε.Π.Ε. για την άψογη διοργάνωση του Συνεδρίου.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που με τον ενθουσιασμό, τις ιδέες τους και συνεχή προσπάθεια τόσο κατά την προετοιμασία όσο και την διεξαγωγή του Συνεδρίου συνέβαλαν καθοριστικά στη επιτυχία του.

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

1ο Πανελλήνιο Forum Νέων Επιστημόνων

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2013

Με επιτυχία διεξήχθη στις 5 Δεκεμβρίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, το 1ο Πανελλήνιο Forum Νέων Επιστημόνων της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (ΕΕΒΜΒ). Στο Forum συμμετείχαν 80 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ινστιτούτα της χώρας. Παρουσιάστηκαν 14 προφορικές ομιλίες και συνολικά 44 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες. Απονεμήθηκαν 33 υποτροφίες συμμετοχής στο 64ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΕΒΜΒ, το βραβείο καλύτερης ομιλίας "Ανδρεας Αρματάς" και το βραβείο καλύτερης αναρτημένης εργασίας "Αναστασία Δημόζη".

Στο 1ο Πανελλήνιο Forum Νέων Επιστημόνων της ΕΕΒΜΒ, κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Αριστείδης Μουστάκας από το Ludwig Institute of Cancer Research της Uppsala, ο οποίος, πέρα από την επιστημονική του ομιλία, δεν παρέλειψε να συμβουλεύσει τους νέους ερευνητές, που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους, αναφερόμενος σε δικές του βιωματικές εμπειρίες. Ακόμα, στο Forum συμμετείχε η Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφίων, Δρ. Έφη Μπάσδρα, η οποία ενημέρωσε τους νέους επιστήμονες σχετικά με τις υποτροφίες που έχουν αυτή τη στιγμή στην διάθεσή τους, καθώς και αυτές που θα έχουν στο μέλλον. Ο Δρ. Ανδρέας Ρουσσίδης-Medical Affairs Manager της Astra Zeneca ανέπτυξε στην ομιλία του το εργασιακό καθεστώς για ένα νέο βιοεπιστήμονα στο χώρο των φαρμακευτικών εταιριών, ενώ ο Δρ. Δημήτρης Γεωργιόπουλος- Chief Scientific Officer της Εταιρείας Novartis Hellas ανέλυσε τις δυνατότητες συνεργασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ινστιτούτων με τις φαρμακευτικές εταιρείες στο επίπεδο της βασικής έρευνας. Ο ειδικός συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Γεώργιος Στρατάκος τοποθετήθηκε σχετικά με τα ερευνητικά προγράμματα που υπάρχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή στη χώρα καθώς και το μελλοντικό πλαίσιο που μελετά η Γενική Γραμματεία.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της EEBMB Γιώργος Παναγιώτου και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής Νικόλαος Αφράτης. Το παρόν στην έναρξη του Forum έδωσαν και τα μέλη του Δ.Σ της ΕΕΒΜΒ Δημήτρης Κλέτσας και Νίκος Καραμάνος.

Forum

Την οργανωτική επιτροπή του 1ου Πανελλήνιου Forum Νέων Επιστημόνων της ΕΕΒΜΒ στελέχωσαν: Αφράτης Νικόλαος- Πρόεδρος (Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών), Γιαλελή Χρυσοστόμη- Αναπληρώτρια Πρόεδρος (Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών), Καρούσης Ευάγγελος- Γραμματέας (Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Κωτσάκης Ευστάθιος (Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ), Λεφάκη Μαρία (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), Λιάκος Αναστάσιος (ΕΚΕΒΕ Αλέξανδρος Φλέμινγκ), Λιάκου Ελένη (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος), Μελαχροινού Κατερίνα (IIBEAA), Μπορμπόλης Φοίβος (IIBEAA), Τσατσαρούνος Σωτήριος- Μέλος (Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Απώλειες Συναδέλφων

Διονύσης Συνετός (1950-2014)

Synetos

Με μεγάλη λύπη σας πληροφορούμε για τον ξαφνικό θάνατο του μέλους της εταιρίας μας και ξεχωριστού συναδέλφου Διονύση Συνετού, καθηγητή Βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή της Πάτρας. Ο Διονύσης Συνετός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Τελείωσε το εξατάξιο Βαρβάκειο Γυμνάσιο, στη συνέχεια αποφοίτησε από το Φυσιογνωστικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1974, και αμέσως συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Sussex της Αγγλίας από όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Βιοχημεία το 1978. Το 1980 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως επιμελητής στο Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας του Τμήματος Ιατρικής στην Πάτρα και στο ίδιο εργαστήριο συνέχισε αδιαλείπτως το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο μέχρι τον ξαφνικό και αδόκητο θάνατό του. Το ερευνητικό του έργο εστιάζεται στο πεδίο της πρωτεϊνικής σύνθεσης και ιδιαίτερα στη δομή και λειτουργία του ευκαρυωτικού ριβοσώματος. Μελέτησε επί πλέον, τη συμβολή ειδικών ευκαρυωτικών ριβοσωματικών πρωτεϊνών σε συνδυασμό με το ριβοσωματικό RNA στην πιστότητα της μετάφρασης. Οι εργασίες του δημοσιεύθηκαν στα καλύτερα βιοχημικά περιοδικά και συνέβαλαν στη καθιέρωση του Εργαστηρίου Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής της Πάτρας, ως διεθνούς σημείου αναφοράς για την Ελλάδα στη πρωτεϊνική σύνθεση. Ο Διονύσης υπήρξε από τα ιδρυτικά και δραστήρια μέλη της εταιρίας μας. Ήταν άνθρωπος ευγενής, ευαίσθητος, ιδιαίτερα καλλιεργημένος και αγαπητός σε όλους. Η προσφορά του στην επιστήμη της Βιοχημείας ήταν προσφορά γνώσης, σοφίας αλλά και προσφορά ψυχής και οράματος. Έδινε στους φοιτητές και τους συνεργάτες του αυτοπεποίθηση, δύναμη πρωτοβουλίας και αγάπης. Η απουσία του μας αφήνει όλους φτωχότερους.

Κωνσταντίνος Σεφεριάδης (1940-2014)

Seferiadis

Έφυγε πριν λίγες ημέρες από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Σεφεριάδης, Ομότιμος Καθηγητής Βιολογικής Χημείας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε ηλικία 73 ετών. Ο Κώστας Σεφεριάδης, που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, το 1940, ήταν παντρεμένος με την Χρυσή Σεφεριάδη και έχει έναν γιό, τον Άρη. Ο Κώστας Σεφεριάδης φοίτησε στη Ροβέρτειο Σχολή Κωνσταντινουπόλεως, στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, και, στη συνέχεια, στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, από όπου έλαβε διαδοχικά πτυχίο στην Οργανική Χημεία (1972), ειδικότητα και διδακτορικό δίπλωμα στη Βιοχημεία (1976), ενώ εργάσθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των Η.Π.Α. (National Institutes of Health) στα Εργαστήρια Θαλασσίων Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου της Χαβάης (1976-1978). Το 1978 προσελήφθη ως Ειδικός Επιστήμονας στο Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου παρέμεινε και υπηρέτησε με συνέπεια επί πολλά έτη, περνώντας διαδοχικά από τις θέσεις του Εντεταλμένου Υφηγητή (1982-1983), Επίκουρου Καθηγητή (1983-1990), Αναπληρωτή Καθηγητή (1990-2000) και Καθηγητή (2000-2007), ενώ, παράλληλα, διετέλεσε Επιμελητής και Αναπληρωτής Διευθυντής στο Πανεπιστημιακό Βιοχημικό Εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Γ. Χατζηκώστα (1983-1989), και, στη συνέχεια, Αναπληρωτής Διευθυντής και, από το 2001, Διευθυντής του Βιοχημικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων καθώς και του Εργαστηρίου Κλινικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής, μέχρι και την συνταξιοδότησή του, το 2007. Ο Κώστας Σεφεριάδης υπήρξε από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, συμβάλλοντας ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του αντικειμένου της Κλινικής Χημείας και στην διδασκαλία του μαθήματος της Χημείας των πρωτοετών φοιτητών Ιατρικής, για τα οποία ήταν υπεύθυνος επί 30 σχεδόν έτη. Το ερευνητικό του έργο επεκτάθηκε σε πολλούς τομείς, κυρίως σε θέματα κλινικής χημείας, αναλυτικής βιοχημείας, ανοσολογίας, ενδοκρινολογίας, ανθρώπινης αναπαραγωγής, όπου συμμετείχε με αξιόλογες δημοσιεύσεις. Για την συνολική προσφορά του, τιμήθηκε από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως Ομότιμος Καθηγητής Βιολογικής Χημείας, το 2009. Θα τον θυμόμαστε με συγκίνηση για τη συμβολή του, καθώς και για την ευγένεια και την απλότητα του χαρακτήρα του.

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Ανακοινώσεις

Meeting Report - Matrix Biologists In Action

Fourth FEBS Advanced Lecture Course on Matrix Pathobiology

The 4th FEBS Advanced Lecture Course on Matrix Pathobiology, Signaling and Molecular Targets was held in the Kos International Convention Center, September 26th to October 1st 2013 (http://www.febs-mpst2013.upatras.gr/).The course was attended by 150 fellows from 22 countries and four continents. This intensive course comprised high quality lectures (48 lectures, 24 selected talks given by young participants and 74 posters), poster sessions, discussion panels and speakers’ corners. Several social events and tours to Asklepion, mountain of Dikaios and Tigaki beach were organized to ensure close interactions among scientists and especially between established and junior investigators in a friendly atmosphere. The six-day FEBS-MPST 2013 Advanced Lecture Course involved General Lectures/Tutorials and several Plenary Symposia introduced and moderated by leading scientists acting as discussion leaders. The meeting was organized by Nikos Karamanos (Chairman), Dimitris Kletsas, Achilleas Theocharis & Chrisostomi Gialeli (Greece), Renato Iozzo (Philadelphia, USA) and Vince Hascall (Cleveland, USA).

Matrix Biologists

4η Συνάντηση των Εργαστηρίων Βιοχημείας και Βιολογικής Χημείας των Τμημάτων Ιατρικής ΑΕΙ στα Ιωάννινα

Ιωάννινα, 9-10 Μαΐου 2014

Οι Συναντήσεις των μελών των Εργαστηρίων Βιοχημείας και Βιολογικής Χημείας των Τμημάτων Ιατρικής από όλη την Ελλάδα είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2006, από μία ιδέα και ένθερμη πρωτοβουλία του Καθηγητή Διονύση Δραϊνα, από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Οι Συναντήσεις αυτές διοργανώνονται ανά διετία έως τετραετία, με κεντρικό στόχο τη διερεύνηση των ελάχιστων δυνατοτήτων συναίνεσης ως προς τον τρόπο διδασκαλίας των μαθημάτων Βιοχημείας στα επτά διαφορετικά Τμήματα Ιατρικής των Ελληνικών Πανεπιστημίων (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Κρήτης, και Πανεπιστήμιο Πατρών), καθώς και τη διερεύνηση του φάσματος των δυνητικών συνεργασιών μεταξύ των διαφορετικών ερευνητικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στα Εργαστήρια αυτά.

Κατά κανόνα, οι Συναντήσεις διεξάγονται με τη μορφή Διημερίδας και περιλαμβάνουν δύο τουλάχιστον Θεματικές Ενότητες που αναφέρονται, αντίστοιχα, στην Εκπαίδευση και στην Έρευνα, ενώ διατίθεται ικανός χρόνος για ελεύθερη συζήτηση και πέραν των προγραμματισμένων εισηγητικών και ενημερωτικών ομιλιών. Οι τρεις προηγούμενες Συναντήσεις, με πολύ σημαντική και ευρεία συμμετοχή από όλα, ή σχεδόν όλα, τα Εργαστήρια, είχαν διεξαχθεί στην Πάτρα (2006), τη Θεσσαλονίκη (2008) και τη Λάρισα (2010). Η τέταρτη κατά σειρά Συνάντηση των Εργαστηρίων Βιοχημείας και Βιολογικής Χημείας των Τμημάτων Ιατρικής από όλη την Ελλάδα πρόκειται να διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στα Ιωάννινα, στις 9-10 Μαϊου 2014. Περισσότερες πληροφορίες από τον συνάδελφο Ευστάθιο Φριλίγγο, efriligo@cc.uoi .gr.

Ενοικίαση του "Brian Clark lecture hall" στις Σπέτσες από την IUBMB

Νέα αίθουσα IUBMB

Η IUBMB ενοικίασε για τα προσεχή 10 έτη το Brian Clark lecture hall στις Σπέτσες (δείτε e-δελτίο 12/2012) για τον μήνα Μάιο και το παρέχει προς χρήση στα μέλη της έναντι συμβολικού τιμήματος. Το "IUBMB/Brian Clark lecture hall" είναι πλήρως εξοπλισμένο, έχει χωρητικότητα 100 ατόμων και υποστηρίζεται από δύο μικρότερες αίθουσες. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον:

Δρ. Στάθη Γκόνο
IUBMB Executive Committee Member for Congresses and Conferences
e-mail: sgonos@eie.gr

Handbook of Personalized Medicine - Advances in Nanotechnology, Drug Delivery and Therapy

by Ioannis S. Vizirianakis (Aristotle University of Thessaloniki, Greece) Personalized Medicine

This book compiles multidisciplinary efforts of recent advancements in pharmacology, nanotechnology, genomics, informatics and therapeutics aiming to conceptualize the environment in research and clinical setting that creates the fertile ground for the practical utility of personalized medicine decisions and also enables clinical pharmacogenomics for establishing pharmacotyping in drug prescription, i.e. the individualized drug and dosage scheme selection based on clinical and genetic data.

http://www.panstanford.com/books/9789814411196.html

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Συνέδρια

INsPiRE International Workshop on Oncogenic Pathways and Antitumor Responses

Athens, 23-25 April 2014 INsPiRE

The University of Athens Cancer Research Group has the pleasure to invite you to the International Workshop on: Oncogenic Pathways and Antitumor Responses, which will be held in Athens, Greece on April 23-25, 2014.

The aim of this meeting is to present the latest cutting-edge research activity of distinguished invited speakers from Europe and overseas in the stimulating fields of oncogenic signaling in cancer; replication stress, repair and genomic instability; apoptosis, senescence and autophagy in cancer; tissue repair and cancer environment; cancer biomarkers.

Deadline for abstract submission: March 20, 2014. http://inspire.uoa.gr/index.php/events?id=87

Organizing Committee

Contact: Theodoti Tzimouli, inspire.secretary@gmail.com

FEBS/EMBO Lecture Course on Nuclear Proteomics

Kos, 17-22 May 2014

REGISTER NOW!! REGISTRATION DEADLINE: MARCH 23!

Nuclear Proteomics

Dear Colleagues,

We are very proud to announce the FEBS/EMBO Lecture Course on Nuclear Proteomics that will take place on May 17-22, 2014 in the beautiful island of Kos, Greece!

The goal of this Lecture Course is to foster scientific exchange between scientists working on the nuclear proteome, the dynamic behavior of proteins in the nucleus and the integration and visualization of protein and DNA networks. This Course is unique in that it focuses on nuclear proteomics and data integration in order to enhance our understanding of the molecular mechanisms that mediate epigenetic processes.

There will be dedicated sessions on the proteomic analysis of histone modifications, defined chromosomal domains, functional proteomics together with sessions on quantitative proteomics, emerging technologies and bioinformatic analysis of large proteomic datasets and their visualization. The Course includes lectures by leading researchers in the field, two poster sessions, oral presentations by junior researchers selected from the abstracts, meet-the-experts sessions and a round table discussion on emerging concepts and future developments in the field. A major feature of the Course is the problem solving sessions, whereby participants can discuss specific issues or problems of their projects in a one-to-one private session with one of the expert speakers of the Course.

Also, not be ignored is the beautiful setting of the Neptune hotel resort on the island of Kos! The Neptune hotel is an ample holiday resort on the island of Kos with rooms, suites and apartments built in the traditional style of Greek island architecture and located directly on a long sandy beach. The hotel is conveniently located close 8km form the Kos international airport, with the island of Kos being directly connected to many European cities by charter flights that will be operating in May (check the travel info on the course’s website).

There is also a limited number of Youth Travel Fund Awards available, sponsored by FEBS. Deadline for application is March 9.

For more information on the course, the venue, travel info and for registration, abstract submission and YTF applications, look up the Lecture Course website: www.nuclearproteomics.org

With one month left to register, do not delay and register today!

Hope to see you in May in Kos!

Best wishes,

Axel Imhof and John Strouboulis

Προσεχή συνέδρια

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου